Denis Vičič

 |  Politika

Protesti proti razprodaji bodo 7. februarja

© Državljani proti razprodaji

Skupnost Državljani proti razprodaji organizira javni shod proti privatizaciji v soboto, 7. februarja, na Kongresnem trgu v Ljubljani. 

Skupnost državljani proti razprodaji, ki se je oblikovala po tem, ko je ekonomist Jože Mencinger s peticijo proti razprodaji opozoril na to, da je ta dolgoročno škodljiva za Slovenijo, je proteste »potiho« napovedala že na javni tribuni v Cankarjevem domu.

V izjavi za javnost, v kateri so ponovno pojasnili, zakaj privatizaciji nasprotujejo, so med drugim zapisali: »Če dovolimo, da se sedanji postopki privatizacije nadaljujejo, lahko pričakujemo nadaljnjo izgubo delovnih mest, izgubo nadzora nad infrastrukturo, odliv dobičkov iz države in izgubo zmožnosti razvoja. Premier Miro Cerar in Vlada RS nadaljevanje privatizacije ob pomanjkanju boljših argumentov upravičujeta z izgubo verodostojnosti, ki naj bi jo utrpela Slovenija. Mi pa sprašujemo: kje je verodostojnost vlade, ki ravna proti volji in interesom večine prebivalstva? Ta odgovor bomo zahtevali v soboto, 7. februarja, kamor bomo prišli vsi, ki zahtevamo, da si slovenski politiki kredibilnost gradijo pri svojih volilcih in ne s hlapčevskim odnosom do finančnih trgov.«

Na shodu proti razprodaji državnega premoženja bodo opozorili še na to, da je v predvolilnem boju več političnih strank obljubljalo zaustavitev razprodaje, zdaj pa teh obljub ne spoštujejo. Očitek predvsem leti na stranko SMC, ki je tako veliko podporo dobila tudi zaradi zaveze, da bo privatizacija potekala »premišljeno«. Podlaga, na kateri delujejo sedaj, pa je sklep o prodaji 15 podjetij, ki ga je državni zbor sprejel konce leta 2013, pod pritiskom, da bo sicer v Slovenijo »prišla Trojka«, in ne da bi država imela strategijo, katera podjetja prodati in katerih ne.

»Pri teh postopkih je treba zagotoviti, da prodajalec sam določa ceno, ne pa da je ta izsiljena s strani kupcev,« se organizatorji shoda naslanjajo na peticijo Jožeta Mencingerja. »Prodaja je menjava blaga za denar; prodajalec običajno postavi ceno, kupec jo sprejme ali ne. Cena in s tem menjava naj bi bila pravična, takšna je le, če je prostovoljna in če tako kupec kot prodajalec menita, da je zanju koristna. Pri zdajšnji razprodaji slovenskega premoženja ni tako. Ceno postavljajo posredniki, ki so povezani s kupci in ki imajo od prodaje koristi. Večina prebivalstva, torej pravih lastnikov državnega premoženja, meni, da je prodaja škodljiva in jo zavrača. Tudi oblasti dvomijo v njeno koristnost, a trdijo, da morajo prodajati, ker so to obljubile evropskim oblastem in finančnim trgom. Prodaja torej ni ne poštena, ne prostovoljna in ne koristna. Dejansko ne prodajamo le podjetij, prodajamo ostanke gospodarske suverenosti,« je med drugim zapisal ekonomist.

O razpoloženju javnosti do privatizacije je agencija Ninamedia za Mladino opravila javnomnenjsko raziskavo. »Proti privatizaciji je že dve tretjini (64,5 %) vprašanih. … V veliki meri pa ji nasprotujejo volivci SMC (proti jih je 56,6 %), torej volivci stranke, ki vodi vlado in zagovarja odprodajo. Podobni so odgovori pri vprašanju o prodaji Telekoma Slovenije, le da je tu nasprotovanje javnosti bolj izrazito. Proti prodaji je kar 70,2 % vprašanih. Prodaji Telekoma nasprotujejo celo volivci SDS (proti jih je 57,8 %),« je rezultate ankete opisal Jure Trampuš.

»S protestnim shodom 7. februarja bomo poskušali pokazati, da nasprotovanje razprodaji ni volja posameznikov, ampak skupna volja, da Slovenija krene po novih poteh, ne pa v razprodajo, ki je v interesu drugih držav in tujih podjetij,« še pravijo organizatorji iz skupnosti Državljani proti razprodaji, ki jo sestavljajo: BIOS Brezposelni in ogroženi Slovenije, Društvo gibanje TRS,Gibanje za dostojno delo in socialno družbo (GDD&SD), Iskra, Koalicija Združena levica: Demokratična stranka dela - DSD, Iniciativa za demokratični socializem - IDS, Stranka TRS in 4. skupina ZL, Mreža za neposredno demokracijo (MND), Piratska stranka Slovenije, Protestival, Puntarji, Sinteza, Skupina kazenska ovadba (SKO), Stranka Solidarnost, Združenje brezposelnih Slovenije in podpirajo SVIZ, Zveza borcev, ZSSS, ZDUS, VZMD, Konfederacija slovenskih sindikatov, Neodvisni sindikat Cinkarne Celje, KSS Pergam.

Peticijo proti razprodaji lahko še vedno podpišete tukaj>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.