Denis Vičič

 |  Kultura

Ne spreglejte in spreglejte

Dokumentarni film Kaj pa Mojca? je bil v kinodvoranah premierno predvajan ob mednarodnem dnevu žensk. Ne po naključju. Režiserka Urša Menart (Ali ni to tista, ki je posnela izjemno odmeven film Nekoč je bila dežela pridnih?) v njem razišče vlogo žensk v slovenskem filmu in prek teh prikaže tudi položaj žensk v slovenski družbi. Kritiki so navdušeni. »To je film, ki ga je Slovenija potrebovala,« je zapisal Igor Harb v Vikendu. »Problematika je predstavljena nadvse poglobljeno in v resnično širokem spektru vidikov,« pa Denis Valič v Delovih Pogledih. Celovečerni dokumentarec je prejel tudi nagrado Art kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Na sporedu je v Kinodvoru in drugih kinih Art kino mreže.

© Uroš Abram

»Najprej si je ogledala filme. Skoraj vse slovenske igrane celovečerce. Bilo jih je okoli 200 in pri vseh je bila še posebno pozorna na ženske like. Glavne, stranske, stare, mlade, celo dojenčice,« je Vanja Pirc opisala, kako je režiserka Urša Menart pristopila k pripravi filma o ženskah v slovenskem filmu.

Našla je trpeče matere, trmaste, pokončne ženske, zapeljivke, prešuštnice … Ki so – vsaj tako pravijo njihovi dialogi in monologi – srečne.

Vloge, namenjene ženskam, so (bile) večinoma klišejske: ženske se v slovenskem filmu pretežno ukvarjajo z ljubezenskimi in družinskimi odnosi. Razloga za to sta vsaj dva, je Mladinini urednici kulture še povedala režiserka, ki je med drugim posnela zgodbo o Mateju Smolniku ter dokumentarec Veš, poet, svoj dolg o slovenski raperski sceni: da so bili režiserji praviloma moški in pa v družbi globoko zakoreninjeni stereotipi.

Urša Menart te stereotipe razgali tudi s pomočjo Nine Cvar, Štefke Drolc, Mojce Fatur, Nine Ivanišin, Polone Juh, Milade Kalezić, Varje Močnik, Dotoreje Nadrah, Tine Poglajen, Nine Rakovec, Špele Rozin, Majde Širca, Maje Weiss, Barbare in Pie Zemljič in Milene Zupančič, ki v filmu povedo, kako same gledajo na vloge žensk v slovenskem filmu.

Kaj pa Mojca? si boste ogledali v Kinodvoru in drugih kinih Art kino mreže.

105654440

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.