Denis Vičič

 |  Svet

[VIDEO] Strmoglavljenje povzročil kopilot

Neimenovani vir, ki sodeluje pri preiskavi strmoglavljenja nemškega letala v Franciji, je za New York Times razkril, da naj bi eden od pilotov med letom zapustil kabino in se kasneje vanjo ni mogel več vrniti, čeprav je bil poskušal. Dogajanje na letalu je zabeležil snemalnik zvoka v kabini, do posnetka pa so preiskovalci prišli ob najdbi prve od dveh črnih skrinjic. »Slišati je, kako se eden od sedežev pomakne nazaj, odpiranje in zapiranje vrat ter nato trkanje na vrata. Nato v kabini ni več pogovora do strmoglavljenja,« je povedal preiskovalec. Francoske oblasti so trditve neimenovanega vira potrdile. »Iz kabine je odšel pilot. Kopilot se je zaklenil v kabino in bil živ vse do padca letala.« Sklepanje javnosti, da strmoglavljenje letala le ni bila nesreča, se je okrepilo po tem, ko je po medijih zaokrožil videoposnetek podjetja Airbus, ki prikazuje, kako je možno vstopiti v pilotsko kabino letala A320, tudi če pilota v njej nista pri zavesti.

Kot prikazuje posnetek, je Airbus sistem vstopanja v pilotsko kabino prilagodil tudi za primere, ko bi pilota med poletom izgubila zavest. Osebje ima za tak primer posebno kodo, ki jo vnese, da se vrata v kabino odprejo. A odprejo se le, če piloti v kabini tega ne preprečijo mehansko, ročno.

Francoske oblasti so potrdile, da je na zvočnih posnetkih res slišati, kako eden od dveh pilotov letala Germanwings poskuša na silo priti v kabino, potem ko jo je bil pred tem zapustil in da mu je drugi pilot (izkazalo se je, da je to bil kopilot), ki je ostal v kabini, preprečeval ponovni vstop vanjo.

»Slišimo pilota, kako prosi kopilota, naj prevzame nadzor nad letalom. Nato je slišati, kako se eden od sedežev pomakne nazaj in zvok zapiranja vrat. Takrat je kopilot samostojno upravljal letalo. ... Medtem ko je bil sam, je sprožil spuščanje letala. To dejanje je lahko samo namerno. … Najbolj verjetna razlaga je, da kopilot polita namenoma ni hotel spustiti nazaj v kabino. ... Kaže, da je bil njegov namen uničiti letalo,« so pojasnili preiskovalci.

Germanwingsovo letalo Airbus A320 je bilo staro 24 let. Sistem, opisan v videu, pa je Airbus na ta letala začel nameščati leta 2002, po napadu na stolpnici World Trade Centra v New Yorku 11. septembra 2011. Dodajmo, da ni nujno, da je tudi padlo nemško letalo imelo posodobljeni sistem odpiranja vrat v pilotsko kabino.

Letalo, ki je letelo iz Barcelone v Düsseldorf, je strmoglavilo v francoskih Alpah. Umrlo je 144 potnikov in šest članov posadke.

ixEHV7c3VXs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.