|  Politika

Nova Mladina = Novi kolektivizem

Nova naslovnica Mladine je spet delo skupine Novi kolektivizem

Nekatere naslovke Mladina Novega Kolektivizma

Nekatere naslovke Mladina Novega Kolektivizma

Sodelovanje med Mladino in skupino Novi kolektivizem se je začelo že leta 1987 in traja še danes. Naslovnice so bile vedno provokativne in že druga po vrsti, ob plakatu za dan mladosti leta 1987, je razparala Jugoslavijo.
Kot da sta se duh skupine in telo revije zlila v celostno umetnino. Od ponedeljka bodo nekatere naslovnice Mladine, ki jih je izdelala skupina, razstavljene v Moderni galeriji na monumentalni razstavi NSK: OD KAPITALA DO KAPITALA, Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije. Po ogledu razstave, ki jo še postavljajo, lahko rečemo samo: četudi so nam politiki ukradli državo, ni velike škode, saj imamo državo NSK. Ogled razstave bi moral biti državotvorno dejanje, del učnega procesa, strategije promocije Slovenije, pa tudi novodobna romarska pot.

Prepoznavni del naslovnice nove Mladine pa je slavna fotografija sovjetskega fotografa Jevgenija Haldeja, posneta 2. maja 1945 na strehi Reichstaga v Berlinu. Fotografija, ki je tako velika, da je tudi sama morala biti celostna umetnina.

Objavljamo še nekaj – ne vseh – naslovnic Mladine, ki jih je v 28 letih oblikovala skupina Novi kolektivizem

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.