O škofovi odgovornosti

Odgovor dr. Spomenki Hribar in dr. Božu Repetu

Škof Rožman v vrtincu vojne in nasilja

Škof Rožman v vrtincu vojne in nasilja
© neznan, arhiv: Muzej novejše zgodovine Slovenije

V 22. številki vaše revije ste objavili moje kratko vprašanje oziroma prošnjo v zvezi s trditvijo, da je bil škof Rožman »neposredno odgovoren za nastanek domobranstva«, ki jo je v svojem članku ob eni izmed spremljajočih fotografij uporabil vaš sodelavec Jure Trampuš. Podpisani sem od avtorja v bistvu želel, da podkrepi svojo trditev z morebitnimi novimi viri ali pa tudi kako drugače, pač glede na to, da sam, ko sem se pred več kot 15 leti ukvarjal s proučevanjem domobranstva, do take ugotovitve nisem prišel. Glede na tematiko in uveljavljen način tovrstne komunikacije, je imel avtor možnost odgovoriti na več načinov: lahko bi res navedel kakšen nov vir, ki ga je napotil v takšno trditev; lahko bi dejal, da sicer pozna različne razlage škofove medvojne dejavnosti, a da so zanj najbolj prepričljive tiste, ki ga bremenijo tudi v tem pogledu; lahko bi odgovoril, da literaturo pozna sicer le bežno, a da ima vtis, da je bil škof odgovoren tudi za domobranstvo, ipd.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Dr. Jernej Kosi, Maribor

    O škofovi odgovornosti

    Polemika o vlogi in delovanju škofa Rožmana v času medvojne okupacije je z vključitvijo dr. Tamare Griesser - Pečar precej zvodenela, še več, očitno je, da so na obeh straneh prevladali argumenti ad hominem. Najbrž predvsem zato, ker je Dr. Griesser - Pečar že v svojem prvem oglašanju eksplicitno zavrnila vsebinsko razpravo, češ da ne bo »ponovno razpravljala o vlogi škofa Rožmana«, ker da je njegovo delovanje med... Več

  • Ravel Kodrič, Trst

    O škofovi odgovornosti

    Spoštovano uredništvo tednika Mladina! Več