Anže Lebinger

 |  Politika

Janša v objemu ustaša

© Janez Janša in Velimir Bujanec na komemorativni slovesnosti ob grobišču v Hudi jami

»Gledal sem fotografijo, ki jo je objavila Mladina, in si brisal solze od smeha,« začenja Boris Dežulović v svoji kolumni v Dnevniku. Smešna se mu zdi ironija večletnega truda Delove novinarke Anuške Delić in novinarja slovenske televizije Erika Valenčiča, ki sta želela odkriti povezanost Janševe SDS z neonacisti. Delićeva in Valenčič sta kar štiri leta posvetila iskanju povezav, medtem ko se je Janša ta čas vztrajno branil obtožb. Novinarja sta pristala v kolesju sodišč, prvak stranke SDS pa se je nazadnje nasmejan pred fotografskim objektivom stiskal z Velimirjem Bujancem, hrvaškim televizijskim voditeljem in enem najvidnejših predstavnikov ustaških stališč.

Bujanec je v medijski prostor leta 1994 za revijo Globus stopil v nacistični vojaški uniformi. Govoril je o tem, da nemški neonacisti prezirljivo nastopajo do Srbov, do Hrvatov pa kot do sebi sorodne in bližnje rase. »Kratke rasti in še krajše pameti, tip je izgledal in govoril kot kreten, a dvajset let pozneje je taisti tršati kreten prava televizijska in parapolitična zvezda, urednik in voditelj obskurnega kabelskega talk-showa, narcisoidno poimenovanega Bujica, ki deluje kot glavni medijski kanal hrvaške desnice,« ga v kolumni opisuje Dežulović in omenja njegovo kokainsko afero, zaradi katere je bil obsojen na deset mesecev pogojne kazni. Bujanec je priznal, da je usluge prostitutke plačal s kokainom.

Do kakšne spremembe v politiki je torej v tem času prišlo pri SDS, da se tako Janša kot tudi Irglova brez zadržkov stiskata z osebo takšnega slovesa? »Če vprašate mene, je zadeva preprosta: Janši je bilo všeč, kako je Bujanec s svojo televizijsko oddajo Kolindo Grabar Kitarović sam pripeljal na oblast, in tako lahko najbrž mladega ustaša zdaj pričakujemo tudi na Nova24,« razmišlja Dežulović. Povezava se ne zdi čudna niti Klemnu Košaku, ki vidi vzporednice med hrvaško desno politiko in delovanjem Janeza Janše v slovenski politiki.

Celotno kolumno Borisa Dežulovića, ki jo je naslovil Mladina & jugend, si lahko preberete na spletni strani Dnevnika. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.