Čudne zahteve

Spoštovani,

Zaradi odsotnosti bistvenih navedb ministrstva za kulturo, pomembnih za razumevanje obravnavanega soglasja javnim zavodom s področja kulture za sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb, v članku »Čudne zahteve«, novinarke Tamare Kajtazović (Mladina, št. 29, 17. 9. 2015, str. 12), podajamo bralcem kratko pojasnilo.

Kljub temu, da je novinarka pred pripravo prispevka dobila z ministrstva za kulturo obsežna pojasnila v zvezi s tem soglasjem, je v članku izpustila bistveni del odgovora, ki natančno pojasnjuje zakonske podlage za tako soglasje, zakaj se je ministrstvo zanj odločilo in, da je ministrstvo pri tem izrecno poudarilo, da ne gre za prepoved dela sorodnikov. Ministrstvo s tem soglasjem ureja preglednost tovrstnih pogodb v okviru splošnega vedenja direktorja javnega zavoda o sorodstvenih povezavah. V dopisu javnim zavodom je jasno zapisano, da ministrstvo nikakor ne prepoveduje dela sorodnikov, kot to napačno sledi iz novinarkinega zapisa in kot je to napačno navedel tudi citirani Janez Pipan, temveč od direktorjev javnih zavodov zahteva, da morajo storiti vse, da prepoznajo vsako dejansko ali možno nasprotje interesov, ter se mu morajo izogniti. Direktor, ki je sicer po zakonu odgovoren, da v javnem zavodu ne prihaja do nepotizma oziroma pogodb, od katerih bi lahko imel premoženjsko ali nepremoženjsko korist on oziroma bi prišlo do situacije, ko bi lahko prišlo do koristi za zaposlene v zavodu, mora zato v primeru, ko zazna, da bi lahko prišlo do konflikta interesov, zaprositi ministrstvo za posamično soglasje k sklenitvi pogodbe. Ministrstvo bo tovrstne vloge javnih zavodov po zaposlovanju svojih sorodnikov obravnavalo posebej, zato te vloge ne sodijo v okvir splošnega soglasja, ki sicer velja za javne zavode.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.