Saša Eržen

23. 10. 2015  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

Osedlani starši

Sedlo za štuporamo

© Arhiv Mladine

Štuporamo je eden najbolj priročnih načinov prenašanja malčkov in predšolskih otrok, podmladku pa je običajno najljubši, saj se jim z ramen odraslih ponuja precej boljši razgled kot tisti, ki ga imajo sicer svojih nekaj pedi od tal.

Da bi staršem olajšali tovorjenje in razbremenili tako njihove hrbte in vratove kot roke, so pri kalifornijski korporaciji Quale developement izumili posebno sedlo, imenovano saddle baby, namenjeno prenašanju otrok od drugega do petega leta na ramenih odraslih. Starševsko sedlo štuporamo nadgrajuje predvsem s tem, da omogoča prenašanje brez uporabe rok. Prenašalec mora najprej nase namestiti nosilec sedla, nanj pritrditi plastično sedlo, nato pa v sedlo posaditi otroka. Ker nase s posebnimi paščki pripne tudi otrokove gležnje, je lahko med premikanjem brez skrbi, da bi froc nenadoma zgrmel na tla. Prostoročno prenašanje otroka seveda pomeni, da lahko zraven še telefonirate, sprehajate psa, nosite vrečke, fotkate selfije ... Zna se zgoditi, da je zadeva tako komot, da kdo celo pozabi, da ima na ramenih otroka, dokler z njim ne oplazi kakšne veje ali podboja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.