Klemen Košak

4. 12. 2015  |  Mladina 49  |  Družba

Proti sovraštvu

Od interneta do ulice

Rasistični napis na jumbo plakatu (v prostem prevodu - »odjebi umazan črnuh, zate ne vem, ampak jaz se umivam«).

Rasistični napis na jumbo plakatu (v prostem prevodu - »odjebi umazan črnuh, zate ne vem, ampak jaz se umivam«).
© Criola

Ob prehodih množic prek naše južne meje so se pojavili posamezniki, ki so, predstavljeni z imeni in priimki, na spletnih družabnih omrežjih izražali nestrpnost. Hkrati so se pojavili še neznanci, ki so objave nestrpnežev kritizirali tako, da so jih zbrali in predstavili javnosti, sprva virtualno, nato tudi na avtobusnih postajah in tudi drugje. Prvi je s tem začel spletni dnevnik ZLOvenija, a so njegovi avtorji po več opravičilih tistih, ki so se znašli na njem, prenehali z objavami. Isto delo sedaj nadaljuje spletni blog sovraznigovor.wordpress.com. Podobne strani se pojavljajo tudi v tujini. V Braziliji je civilnodružbena organizacija Criola rasistične izjave celo natisnila na jumbo plakate in jih nalepila zraven lokacije, kjer je izjava nastala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.