Anže Lebinger

 |  Svet

New York Times: Končajte epidemijo strelnega orožja v ZDA

»To, da lahko civilisti zakonito kupujejo orožje, ki je zasnovano tako, da karseda hitro in učinkovito jemlje življenja, je moralno nesprejemljivo. To je nacionalna sramota,« se glasi uredniški uvodnik časnika New York Times (NYT). Uredniški članek, ki poziva k večjemu nadzoru nad strelnim orožjem po novem streljanju v Kaliforniji, je objavljen na prvi strani časopisa, kar se je nazadnje zgodilo leta 1920. Močna kritika leti na politike, prav tako pa NYT poziva k omejitvi števila in prepovedi določenih vrst strelnega orožja.

Organi kazenskega pregona in obveščevalne agencije sicer že iščejo motive in povezanost morilcev z mednarodnimi terorističnimi organizacijami – to je seveda tudi prav – »toda motivi nimajo nobenega pomena za žrtve streljanja v Kaliforniji, Koloradu, Oregonu, Južni Karolini, Virginiji, Connecticut in številnih drugih krajih«, je zapisano v uvodniku. Pri NYT menijo, da bi morala biti pozornost in jeza državljanov usmerjena na izvoljene predstavnike Američanov, ki bi morali skrbeti za varnost vseh, namesto tega pa jim je bolj pomembna politična moč in denar, ki prihaja iz praktično neomejene trgovine z orožjem.

Kritika časnika leti na držo politikov, ki po eni strani močno obsojajo terorizem in mu napovedujejo vojno, po drugi strani pa si zatiskajo oči pred dejstvom, da sta bila napadalca zadnjega strelskega pohoda močno oborožena, imela streliva na pretek – do sredstev za pobijanje pa sta prišla na povsem zakonit način. O moči in cinizmu orožarskega lobija v ZDA je na Mladini recimo pisala tudi Darja Kocbek.

Tudi založnik newyorškega časnika Arthur Ochs Sulzberger, jr. je poudaril, da je namen objave uredniškega uvodnika na prvi strani izraziti vidno in močno nezadovoljstvo ljudi, ki izhaja iz tega, da država ni sposobna uvideti, kako poguben je neomejen dostop do orožja.

Po nedavnem streljanju v mestih San Bernardino in Colorado Springs se je znova razplamtela debata povezana z zakonsko ureditvijo dostopnosti strelnega orožja. Do republikanskih politikov, ki so žrtvam ponujali molitev, so bili kritični pri New York Daily Newsu, kjer menijo, da so potrebna dejanja in ne molitve. Takšno jasno sporočilo je prišlo tudi iz vrst demokratov, ki so kritizirali odziv republikancev in podali zahtevo po večjemu nadzoru nad orožjem. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.