Saša Eržen

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Hudo

Spomenik Tesli

Wi-fi in časovna kapsula

© Arhiv Mladine

V Silicijevi dolini stoji spomenik Nikoli Tesli, ki je vse prej kot običajen. Sredstva zanj so namreč zbrali prek platforme za množično financiranje Kickstarter, pri čemer še zadnji dan niso vedeli, ali jim bo uspelo, ko jih je tik pred zaključkom akcije presenetila zajetna donacija.

Pobudnik projekta je bil podjetnik Dorrian Porter s firmo Northern imagination, več kot 700 darovalcev pa je v enem mesecu skupaj prispevalo prek 127.000 dolarjev. Spomenik, ki so ga odkrili pred dvema letoma, predstavlja Teslo v naravni velikosti in omogoča brezžično povezavo s svetovnim spletom, kar je svojevrsten poklon enemu največjih izumiteljev prejšnjega stoletja, ki se je med drugim ukvarjal z možnostjo brezžičnega prenosa energije. Podstavek spomenika je hkrati shramba za časovno kapsulo, v katero so predmete in zapise prispevali podporniki s Kickstarterja ter otroci z okoliških šol in jo bodo odprli že 7. januarja 2043, ob stoletnici Teslove smrti. V Palo Altu, kjer spomenik stoji ob eni najprometnejših ulic, ima sicer svoj štab tudi firma Tesla motors, ki izdeluje električna vozila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.