Stanka Prodnik Božič

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Kultura  |  TV

Veliko žaljenje

Poreferendumsko razvedrilo

Seku M. Conde med branjem izmišljenih novic, v katerih nastopa Lado Bizovičar

Seku M. Conde med branjem izmišljenih novic, v katerih nastopa Lado Bizovičar
© POP TV

V trenutkih, ko je en del javnosti praznoval, drugi žaloval, večini pa se je za vse skupaj fučkalo, smo lahko na javni in vodilni komercialni televiziji spremljali poreferendumski razvedrilni program, poln žaljivk: na POP-u so prijatelji ter znanci pljuvali po Ladu Bizovičarju in drug po drugem, na nacionalki pa Janez Janša po vseh, ki niso njegovi privrženci.

Na POP-u so v nedeljo zvečer zavrteli posnetek prireditve Na žaru, ki je pred poldrugim mesecem napolnila največjo dvorano Cankarjevega doma. Na njej so bivša, zdajšnja, bivši od zdajšnje ter še nekaj znancev in sodelavcev dve uri cvrli, cmarili in dušili Lada Bizovičarja. Format komedije, izvorno imenovan roast, ki so ga pri nas pred dobrega pol leta v Španskih borcih deflorirali z žrtvovanjem Vida Valiča, zadevo pa pokazali na Kanalu A, je očitno s svojo žaljivostjo in nekorektnostjo gledalcem pisan na kožo, zato nas na POP TV čaka serija pečenk, kot naslednjega bodo že 27. decembra napičili Jana Plestenjaka.

Facam z matične televizije, kot sta Bizovičarjeva sožiranta iz šova Slovenija ima talent Branko Čakarmiš in Ana Klašnja, sta se pridružila voditelj in novinar Seku M. Conde ter Miša Molk z nacionalke. Slednja se je s Klašnjo verbalno zravsala glede očitkov o lepotnih popravkih, Aljoša Bagola pa je s svojo izjavo, da si je Miša dala narediti enaka usta, kot jih ima wc-račka, ostal neopažen. Najbolj zabavna sta bila voditelj oziroma žar mojster Jure Karas, ki je vse skupaj povezoval, in komik Perica Jerković kot Sandy iz skupine Cukrboys, v kateri naj bi Lado začel svojo estradno pot.

Medtem ko je na POP TV kraljevala zajebantska komedija, je na prvem programu nacionalke s svojo kalimerovsko elegijo nastopal Janez Janša. V oddaji Intervju ga je gostil Jože Možina, čeprav je bil v tedenskih sporedih kot gost napovedan Branko Šömen. Možina je Princu teme podaril skoraj eno uro, v kateri se je ta spet ustoličeval kot človek, ki mu je vse jasno in predstavlja edinega odrešenika za slovenski narod.

Sploh nista okolišila, takoj sta se lotila torkove hišne preiskave kriminalistov na sedežu stranke SDS, ki je bila po njunem mnenju posledica tega, da je vladajoča koalicija v težavah in da se SDS krepi priljubljenost. O referendumu nista govorila, očitno oddaja ni bila predvajana neposredno, sicer bi Primcu naklonjeni Janša gotovo pokomentiral rezultate.

Možina – ki je, mimogrede, precej podoben komiku Rickyju Gervaisu, a žal le na videz – očitno še vedno spi obrnjen v smer Velikega vodje, priznal pa je tudi, da mu je bilo prav komično, ko je ob začetku begunske krize Janša predlagal radikalnejše ukrepe, ki jih je vlada zavrnila, nato pa čez nekaj tednov sprejela popolnoma enake, le da so ograjo preimenovali v tehnično oviro. Medtem ko se Možina zabava, je s človeškega vidika vse skupaj zelo tragično. Enako kot to, da Janša sploh ne potrebuje svoje televizije, dokler mu javna tako dobro služi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Aldo Vuga, Nova Gorica

    Tv-prodaja

    Že desetletja se dogaja, da najpomembnejši slovenski medij, RTV Slovenija, za Silvestrovo pa tudi ob drugih podobnih priložnostih, v TV Dnevniku o pripravah oziroma poteku praznovanja s terena poroča dosledno le iz Ljubljane, Maribora in Kopra. Več