Slovenija ima talent

Svetovni dosežki slovenskih umetnikov leta 2015

Naravno ozdaje

Naravno ozdaje
© Laibach Informbiro

Laibach & Silence

Nastopa slovenskih glasbenih skupin Laibach in Silence v Severni Koreji sta bila deležna silovitega odziva po vsem svetu. Vendarle sta bili to prvi zahodni glasbeni skupini, ki sta doslej nastopili v tej od preostalega sveta izolirani državi.

Matjaž Tančič

Enak dosežek je uspel na Kitajskem živečemu slovenskemu fotografu, ki je v Pjongjangu pripravil mednarodne pozornosti deležno fotografsko razstavo s portreti navadnih Severnih Korejcev v 3D-tehniki. Ena prvih razstav tujega avtorja v zgodovini te države.

Karmina Šilec

Dekliška vokalno-gledališka zasedba Carmina Slovenica z dirigentko Karmino Šilec na čelu je z januarsko premiero Toksičnih psalmov v New Yorku navdušila najvplivnejše zahodne medije. Tudi New York Times, ki je recenzijo objavil na prvi strani svojega kulturnega snopiča in prvič doslej posvetil toliko pozornosti umetnikom iz Slovenije.

Nika Zupanc

Priznana produktna oblikovalka se je s kolekcijo za snovalca luksuznega pohištva Sé lani uvrstila med najboljših pet na milanskem sejmu, letos pa je z nadaljnjim sodelovanjem segla še više – po nagrado za najboljše pohištvo na mednarodnem sejmu sodobnega pohištva v New Yorku.

Tomi Janežič

Gledališkemu režiserju, ki navdušuje na tujem, je predstava Človek v slovitem Bolšoj teatru prinesla nominacijo za najpomembnejšo rusko gledališko nagrado – zlato masko.

Ciril Jazbec

Z reportažo o posledicah segrevanja ozračja, kot jih občutijo na Grenlandiji, objavljeno v novembrski številki National Geographica, je po Arneju Hodaliču postal drugi slovenski fotograf z objavo v izvirni različici te revije. Sledile so objave v njenih lokalnih izdajah, tudi slovenski.

Peter Movrin

Zadnji film iz serije Igre lakote smo komaj pričakali zaradi našega modnega oblikovalca. Del kostumov, ki jih nosita igralki Jena Malone in Juliane Moore, so vzeli iz njegovih kolekcij in jih prilagodili, nekatere obleke pa so bile narejene posebej za ta film.

Mina Fina

Celostna grafična podoba 31. Grafičnega bienala je oblikovalko in ilustratorko novembra popeljala na naslovnico mesečnika Monocle, ene najvplivnejših mednarodnih publikacij, kar zadeva pisanje o globalnih temah in življenjskem slogu.

Jaša

Letošnji predstavnik Slovenije na Beneškem bienalu, najpomembnejši razstavi sodobne umetnosti, je s projektom Zaklop res opozoril nase. Tudi zato, ker je vseh 28 tednov razstave tam izvajal performans, in tudi zaradi nove lokacije našega paviljona na osrednjem prizorišču v Arzenalu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.