Izak Košir

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Revolucija transspolnosti

Leto medijske vidnosti transspolnih oseb

Najodmevnejša naslovnica leta

Najodmevnejša naslovnica leta
© Vogue

»Kličite me Caitlyn« je sporočala junijska naslovnica revije Vanity Fair, na kateri so nekdanjega olimpijskega prvaka v deseteroboju Brucea Jennerja prvič ovekovečili v »novem spolu«. Bruce, ki je v dolgoletni športni karieri krasil številne naslovnice mačističnih in športnih publikacij, kot sta Sports Illustrated in GQ, je pri 66 letih postal ženska. O tem, da je (takrat še) Bruce transspolna ženska, se je začelo ugibati in na to namigovati lani decembra, potem pa je aprila letos to tudi javno priznal/-a v televizijskem intervjuju z novinarko Diane Sawyer. Brucea Jennerja poznamo tudi iz resničnostnega šova Keeping Up with the Kardashians, saj je bil do letos uradno poročen s Kris Kardashian (60), še vedno pa je očim starlete Kim Kardashian. Od konca julija ima (zdaj že) Caitlyn svojo dokumentarno TV-serijo I Am Cait in tako rekoč čez noč je postala medijsko najprepoznavnejša transspolna oseba na svetu. V Guinnessovi knjigi rekordov je prehitela celo ameriškega predsednika Baracka Obamo, ko je v pičlih štirih urah na Twitterju zbrala več kot milijon sledilcev.

Prvi kamen plazu transspolne revolucije v medijih je lani sprožila Laverne Cox, ameriška igralka (TV-serija Orange Is The New Black), ki je lani postala prva transspolna oseba, katere fotografija je krasila naslovnico revije Time (letos se je celo povzpela na njen seznam sto najvplivnejših ljudi).

A Caitlyn in Laverne letos nista bili edini transspolni osebi v soju žarometov. Kdo bi si mislil, da bomo tudi v Sloveniji dočakali leto, ko bo zmagovalec/-ka resničnostnega šova Big Brother transseksualka. Junija je tako, čeprav je odločal glas ljudstva, prvič v resničnostnem šovu pri nas zmagala transspolna oseba, hkrati pa tudi prvič ženska.

Da transspolnost, kar se tiče pojavnosti v medijih in sprejemanja, leta 2015 doživlja revolucijo, je potrdil tudi slovar angleškega jezika Collins. Ta je objavil podatek, da je beseda transgender ena od tistih, ki so zaznamovale letošnje leto. Raba se je letos več kot podvojila. Letošnja raziskava v Sloveniji pa je pokazala neljub podatek, da le 25 odstotkov transspolnih oseb čuti sprejemanje svoje spolne identitete v ožjem družinskem krogu, 69 odstotkov pa jih je že doživelo diskriminacijo. Transspolnih oseb naj bi bilo na svetu približno 0,3 odstotka oziroma en človek na 300, to pomeni, da so tu med nami, naloga družbe pa je, da jim prizna legitimnost. Ena od poti do tega cilja je zagotovo večja medijska pozornost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.