Izak Košir

 |  Kultura

V Katarju prepovedali film o eni od prvih sprememb spola

The Danish Girl Official Trailer #1 (2015) - Eddie Redmayne, Alicia Vikander Drama HD

V Katarju so prepovedali predvajanje filma Dansko dekle, ki prikazuje eno od prvih operacij spola. Leta 1926 je namreč Einar Wegener, danski slikar, sklenil, da bo zamenjal spol – in se prelevil v Lili Elbe, dansko dekle. Režiser filma Tom Hooper meni, da je k nastanku filma botrovala tudi priljubljenost transseksualnih zvezdnikov, kot je Caitlyn Jenner. Ti rušijo meje pri sprejemanju sprememb spola, zato je režiser lažje prišel do sredstev za film, ki je bil nominiran za več zlatih globusov.

Vzrok za prepoved filma v Katarju je bila kakopak vsebina, za cenzuro pa so se tamkajšnje oblasti odločile po več spletnih protestih z opozorili o "izprijenosti" celovečerca. Sporočilo o prepovedi filma, ki so ga v Dohi začeli predvajati minuli četrtek, je prek Twitterja podal katarski minister za kulturo, ki se je obenem zahvalil za opozorila, ki jih je prejel.

Wegener je bil ena prvih oseb na svetu, ki se je odločila za tovrstni poseg. V filmu ga je upodobil oskarjevec Eddie Redmayne, ki je za vlogo prejel tudi nominacijo za zlati globus. Režiser filma Tom Hooper pozdravlja preobrat pri dojemanju transseksualnosti in je prepričan, da Dansko dekle prispeva k večjem razumevanju transspolnih oseb in vpogledu v njihova življanja in bitke.

Hooper se je nad scenarijem za film navdušil že pred sedmimi leti, saj po njegovih besedah vsebuje izjemno ljubezensko zgodbo. A tedaj je bil to film, za katerega je bilo težko pridobiti financerje, najti zasedbo in ga distribuirati. Danes so časi drugačni, lansko leto bi lahko namreč označili za leto, ko so bile transspolne osebe v medijih najbolj vidne. O tem smo pisali že v prednovoletni dvojni številki Mladine, članek Revolucija transspolnosti pa si lahko preberete na tej povezavi.

"Vsi mi govorijo, da film ustreza duhu časa in hkrati priča o tem, da je v minulih sedmih letih prišlo do izjemnega kulturnega preobrata," je prepričan Hooper. Po njegovih besedah sta ključni pri tem predvsem minuli dve leti, zahvaljujoč televizijski seriji Transparent, vlogi Laverne Cox v seriji Oranžna je nova črna in Caitlyn Jenner, ki je svojo zgodbo o spremembi spola delila s svetom.

Da se stvari premikajo naprej in kulturni preobrat ni zgolj medijska floskula, priča tudi dejstvo, da se je Hooper s scenaristom serije Transparent in njegovim glavnim zvezdnikom Jefferyjem Tamborjem pred kratkin zdeležil dogodka v Beli hiši, na katerem so počastili LGBT-umetnike in LGBT-skupnost. "Udeleženci so ves čas ponavljali, kako si niso predstavljali, da bodo nekega dne vabljeni v Belo hišo. Barack Obama je prvi predsednik, ki je uporabil besedo transseksualno, vse skupaj je naravnost izjemno," je dodal Hooper.

Film Dansko dekle je ameriško premiero doživel konec decembra, na filmskem festivalu v Benetkah pa so ga prikazali že septembra. V slovenske kinematografe je prispel pretekli teden.

Recenzijo filma, ki jo je za aktualno številko Mladine napisal Marcel Štefančič, Jr., si lahko preberete na tej povezavi.

Lani je v Ljubljani potekalo že drugo srečanje TransMisija, na katerem so ugotovili, da je v Sloveniji diskriminacijo doživelo že 69 odstotkov transspolnih oseb. Članek je v celoti na voljo tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.