Oživljeni fašizem

Od lani nas je namreč strah Grkov, beguncev, muslimanov, severnjakov in Hrvatov. Grkov zato, ker so leni in ne delajo nič, goljufajo državo in hočejo, da jih mi, pošteni slovenski delavci podpiramo. Da je ogorčenje še večje, lahko povlečemo vzporednico med njimi in našo Združeno Levico a.k.a komunajzerji. Takimi novodobnimi, ki so še hujši kot uni ta stari jugoslovanski, ker tej kritizirajo kapitalizem, prosti trg in ZDA, imajo ganz liberalne vrednote in sočutja ne vidijo kot šibkosti.

Beguncev zato, ker tako kot Grki, prihajajo k nam, da jih pošteni slovenski delavci podpiramo. In tega seveda nočemo, ker ti, ki prihajajo niso begunci. Ampak migranti. Ker če se odpraviš na (vsaj)tisoč kilometrov dolgo pot v Evropo, ker živiš v nedelujočem sistemu, v pomanjkanju vode, v neokolonializmu ali v revščini oziroma nimaš več doma in nočeš v vojno pač ne bežiš pred nikomer... Ali pa so begunci pa niso Kristjani. Ker tej muslimani nimajo enakih vrednot kot mi ampak imajo slabše, se ne bojo integrirali in zato z njimi ne rabimo biti solidarni. Muslimani specifično prihajajo v Evropo tudi zato, da nas fizično poškodujejo. Teroristični napadi so namreč ekskluziven pojav ekstremista muslimanskega porekla.

Severnjakov zato, ker se bojimo beguncev. Če mati Nemčija zapre vrata in z njo Avstrija, bodo vsi ti begunci ostali pri nas. In pošteni slovenski delavci jih bomo mogli preživljati. Zato smo se odločili, da bomo najboljši učenci in upali, da če bomo dovolj pridni, se to ne bo zgodilo. Namreč mi beguncev ne bomo mogli “poslat nazaj”, ker se bojimo Hrvatov.

No, Hrvatov še vedno ne maramo. To svojo naklonjenost do njih smo pokazali tako, da smo mejo obdali s tehničnimi ovirami, ker horde Hrvatov migrirajo v Slovenijo oziroma v Schengensko območje. In sedaj z denarjem poštenega slovenskega delavca ščitimo celotno EU pred temi barbari na naši južni meji. Ki nam celo nekaj meje poskušajo vzeti (zato so naše ‘tehnične ovire’ bolj hladno orožje kot ‘usmerjevalo’). Hkrati se z nami nočejo niti pogovarjati; ni še čisto jasno sicer ali pogovor ne steče zato, ker se s teroristi ne pogajamo ali ker ne razumejo slovensko in se nočejo integrirat.

Ampak zanimivo, strah, ki je ujel mene v 2016 ni strah pred Grki, begunci, muslimani, severnjaki ali Hrvati; je strah pred nami samimi. Namreč počutim se kot da je EU Kingslanding - na eni strani zidu evropske (krščanske) vrednote, spoštovanje in promocija človekovih pravic ter demokracija, na drugi strani ograja in morje napolnjeno z več kot 200.000-imi trupli umrlih in še nekaj tisoč takih, ki se še niso utopili. Mi jim pa skozi ozke line v zidu mahamo in zraven kričimo, da jim ne moremo odpreti vrat, ker ne spoštujejo človekovih pravic, so revni, so abbronzati, pokrivajo svoje ženske in so teroristi.

Mene je v 2016 strah, da smo na napačni strani zgodovine. Strah me je, da me bojo otroci in vnuki obsojali, da nismo naredili nič in samo slepo gledali ljudi, ki umirajo na naših pragovih, tehnične ovire, ki se postavljajo med sosedi, retoriko religije, ki je že preživeta, porast nacionalizma in razpad EU.

V 2016 me ni strah tujca, strah me je nas samih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.