Izak Košir, STA

 |  Kultura

Banksy v Kranju 

Banksyjeva stvaritev (in referenca na Simpsonove) v New Orleansu.

Banksyjeva stvaritev (in referenca na Simpsonove) v New Orleansu.
© Flickr

Layerjeva hiša v Kranju bo poleti gostila razstavo del svetovno znanega gverilskega grafitarja, znanega pod imenom Banksy. Postavitev z naslovom Banksy, thank you for the flowers, bo združevala več kot 50 Banksyjevih del. Vodja umetniškega programa Layerjeve hiše Zala Vidali pojasnjuje, da gre za zasebno zbirko slovenskega zbiratelja.

"Z njim smo navezali stik in se dogovorili, da nam za štiri mesece posodi Banksyjeva dela," je pojasnila. "Umetnika verjetno ne bo, morda tudi bo, a tega ne bomo vedeli," je povedala o prisotnosti Banksyja na razstavi. Njegova identiteta kljub številnim ugibanjem in domnevam namreč še vedno ostaja skrivnost.

Med drugim bo v Layerjevi hiši poleti mogoče videti vrata dunajskega glasbenega kluba, ki jih je s svojim grafitom olepšal Banksy, številne njegove originalne grafike, ovitke vinilnih plošč, plakate in nalepke.

Napovedujejo tudi pester spremljevalni program, ki bo ponudil fotografske razstave, urbane ulične intervencije, glasbene dogodke, neodvisni filmski festival in vodene oglede. Kot so zapisali v Layerjevi hiši, tako v Kranju ne bodo na ogled zgolj dela bristolskega provokativnega umetnika, temveč bosta v staro mestno jedro Kranja umeščeni tudi domača in regionalna ustvarjalnost.

Britanski umetnik Banksy je za nekatere "kralj urbane umetnosti". Morda pa je kraljica, kdo ve? Dejstvo je, da njegova dela, kjerkoli se pojavijo, dvignejo veliko prahu, saj imajo nemalokrat tudi družbeno-kritično noto. Zaradi narave njegovega dela pa je postal zelo iskan ne zgolj med zbiratelji umetniških del, temveč tudi med lokalnimi oblastmi. 

Svojo pot je začel  v rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentatorstva, narejenega na vizualno dopadljiv način, je čez noč postal internetna zvezda, počasi pa je postajal zanimiv tudi za umetniški trg. Čeprav danes njegova platna visijo med marsikatero petično umetniško zbirko, se Banksy še vedno podaja na "kraj svojih prvotnih zločinov" - na ulico.

Razstavo Baksyjevih del, ki bo na ogled od 31. maja do 28. septembra, Layerjeva hiša umešča v štirimesečni kulturni program Layer, hvala za rože.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.