Izak Košir, STA

 |  Kultura

V Cannesu slavil film, ki je kritika neoliberalizma

Prizor iz filma Jaz, Daniel Blake

Prizor iz filma Jaz, Daniel Blake
© YouTube

Zmagovalec 69. filmskega festivala v Cannesu je film Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha (Duh leta '45). Socialna drama je nocoj prejela zlato palmo. Film pripoveduje o 59-letnem mizarju, ki mu po srčnem napadu zdravnik začasno prepove delati, on pa se poda v socialno službo po pomoč. Tam mu povedo, da je po njihovem mnenju sposoben za delo.

Blake v svojem obupu sreča brezposelno samohranilko dveh otrok, ki je obupana, ker ne more najti dela, izgubila pa je pravico do socialne pomoči, ker je za nekaj minut zamudila na sestanek s socialno službo. "Živimo v svetu, ki se je v tem trenutku znašel na nevarni točki. Smo v primežu nevarnih varčevalnih projektov, ki jih poganjajo ideje neoliberalizma, ki so nas pripeljale blizu katastrofi," je ob prejemu nagrade dejal Loach. "Drugačen svet je možen in tudi potreben," je dodal.

To je druga zlata palma za Loacha, ki se je za to prestižno nagrado v Cannesu tokrat potegoval že trinajstič.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je za film z angleškim naslovom It's Only the End of the World prejel kanadski režiser Xavier. Zgodba filma pripoveduje o Louisu, ki po dolgem času pride k svoji družini, da bi ji povedal, kako je smrtno bolan. Vendar je njegov brat napornež, njegova žena se ga boji, sestra ne prenaša brata, pa tudi mama ni nič boljša.

Nagrado žirije (Prix du jury) je prejela britanska režiserka Andrea Arnold za film American Honey. Film pripoveduje o najstnici iz problematične družine, ki pobegne od doma s skupino mladih, ki od vrat do vrat prodaja časopisne naročnine. Kmalu se prepusti tudi njihovemu načinu življenja - nočnim zabavam in ljubezni.

Za režijo sta bila nagrajena romunski režiser Cristian Mungiu za film z angleškim naslovom Graduation in francoski režiser Olivier Assayas za grozljivko Personal Shopper. Za scenarij je bil nagrajen iranski režiser Asghar Farhadi za film z angleškim naslovom The Salesman. Film pripoveduje o mladem paru, ki se mora zaradi nevarnih del na sosednji stavbi izseliti iz svojega stanovanja in se preseliti v drugo v središču Teherana. Dogodek, povezan s prejšnjim najemnikom, dramatično spremeni njuno življenje.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela filipinska igralka Jaclyn Jose za vlogo matere v filmu Ma' Rosa, ki ga je režiral Brillante Mendoza. Kot je povedala igralka, ki je v domovini velika zvezda, je morala za vlogo, ki ji je prinesla nagrado, pozabiti vse, česar se je naučila v 30 letih.

Za najboljšo moško vlogo pa je bil nagrajen iranski igralec Shahab Hosseini za vlogo v filmu The Salesman. Kot je ob prevzemu nagrade dejal 42-letni igralec, "nagrada pripada njegovemu narodu, zato mu jo poklanja iz vsega srca". Žiriji tekmovalnega programa je predsedoval avstralski režiser George Miller, v njej so bili še igralke Kirsten Dunst, Vanessa Paradis in Valeria Golino, producentka Katayoon Shahabi, igralca Mads Mikkelsen in Donald Sutherland ter režiserja Laszlo Nemes in Arnaud Desplechin.

V sekciji posebni pogled je bil že v soboto nagrajen finski režiser Juho Kuosmanen za film The Happiest Day in the Life of Olli Maki. Dogajanje v črno-belem filmu je postavljeno v leto 1962 in pripoveduje o mladem boksarju, ki se zaljubi med pripravami na svetovno prvenstvo. V omenjeni sekciji so letos prikazali 18 filmov.

Festival v Cannesu se je začel 11. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil nocoj. V tekmovalnem programu je bilo prikazanih 21 filmov, sicer pa so predvajali tudi stare klasike, med katerimi je bil tudi Štigličeva Dolina miru. Več o tem na tej povezi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.