Klemen Košak

 |  Mladina 24  |  Politika

Dvanajstletni vojak

Krkovičev sin je vojni veteran

V oddaji Preverjeno na POP TV so poročali, da večini veteranov vojne za Slovenijo država krije dodatno zdravstveno zavarovanje, 126 članov Manevrske strukture narodne zaščite pa vsako leto prejme še 1100 evrov bruto. Med njimi je tudi Toni Krkovič, sin brigadirja Toneta Krkoviča. Toni Krkovič, ki je danes zaposlen v slovenski vojski, je bil takrat star dvanajst let. »Absolutno, saj je z mano prepotoval dvanajst tisoč kilometrov in uporabljal sem ga, da sem dajal videz normalnega potovanja z mojim jugom 45,« je v oddaji sinov status opravičeval oče Krkovič.

Na prvi pogled je zadeva videti sumljiva. Je Tone Krkovič, ki nikoli ni imel zadržkov do napihovanja in izkoriščanja svojih zaslug, sinu pridobil status in denar, ki si ga ne zasluži? Zgodba je še bolj nenavadna. »So ljudje s statusi, ki jih ne bi smeli imeti, a Toni Krkovič ni med njimi,« pravi takratni poveljnik Teritorialne obrambe v ljubljanski pokrajini Miha Butara, ki ne sodi ravno med Krkovičeve simpatizerje.

Butara je Toneta in mladega Tonija spoznal, ko se je konec junija 1990 oče Krkovič povabil na pogovor o razorožitvi teritorialne obrambe in pripravljenosti na organiziran odpor proti jugoslovanski vojski. Tonija se spominja kot višjega in močnejšega od očeta, pravi, da je bil oborožen z avtomatsko puško. »Krkovič mi je s ponosom povedal, da je sin njegov spremljevalec in varnostnik. Kljub svoji mladosti je Toni dominiral z močno postavo, tako da bi mu lahko človek prisodil štiri ali pet let več, kot jih je dejansko imel. Aktivnosti, ki smo jih kasneje opravljali, so razblinile vsak dvom o tem, ali fant lahko opravlja svoje zahtevne naloge. Veliko spoštovanje, ki ga je gojil do očeta, in znanje borilnih veščin sta se prepletala z usposobljenostjo za uporabo orožja, ki mu jo je vcepil oče. Čeprav mlad, je bil vreden popolnega zaupanja. Zato mu je oče takrat in tudi kasneje zaupal zahtevnejše naloge,« je zapisal Butara v knjigi Prelomni časi 1990. Med te naloge je sodilo predvsem varovanje očeta, ki je imel takrat številne sestanke.

Koliko je Toni Krkovič dejansko star, je Butara izvedel šele nekaj let pozneje. »Ko se je kdo čudil ali zgražal, da ima ta fant status veterana, sem samo pokazal na bakren kipec partizanskega kurirčka.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.