Marjan Horvat

 |  Mladina 24  |  Kultura

Vedno angažirano in korak pred časom

Ob 60-letnici Slovenskega mladinskega gledališča, ki ni samo gledališče, ni samo mladinsko in je tudi veliko več kot slovensko

Danilo Kiš in Ljubiša Ristić: Missa in A minor (1980), režija Ljubiša Ristić.

Danilo Kiš in Ljubiša Ristić: Missa in A minor (1980), režija Ljubiša Ristić.
© Arhiv SMG

Slovensko mladinsko gledališče ni »klasično« profesionalno nacionalno gledališče, čeprav zaposluje igralce že od šestdesetih let. K njegovi današnji podobi in ugledu, doma in na tujem, je prispeval cel niz dejavnikov in angažiranih ljudi. Da, sprva je bilo Mladinsko gledališče res namenjeno le mladini. Barbara Skubic v prispevku za zbornik Mladinsko, ki je izšel leta 2007, ob petdesetletnici gledališča, piše, da zametki ideje o ustanovitvi gledališča za mladino segajo že v trideseta leta prejšnjega stoletja. Ustanovitev takšnega mladinskega gledališča je nato prekinila vojna, da bi se v petdesetih letih pod okriljem Pionirske knjižnice in v okviru gledališke vzgoje otrok zamisel znova obudila. Nalogo za ustanovitev in zasnovo takšnega gledališča je prevzela režiserka in diplomirana novinarka Balbina Battelino Baranovič. Mlada in razgledana režiserka je leta 1955 zasnovala tudi Eksperimentalno gledališče, zato je bilo željo po eksperimentalnih gledaliških praksah čutiti tudi v zasnovi in v repertoarju Mladinskega gledališča. Tudi zato je Baranovičeva na gledališki repertoar uvrstila denimo Goethejevega Fausta in dramatizacijo Platona, ki je tedaj veljal za idejno spornega filozofa. Vseskozi je poudarjala, da dela profesionalno gledališče za mladino in ne le gledališče za otroke in da ga morajo ustvarjati profesionalci. Leta 1963 je Mladinsko gledališče, menda zaradi nestrinjanja s pripojitvijo k Pionirskemu domu, zapustila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.