Izak Košir, STA

 |  Družba

Zaposleni v Luki Koper bodo danes delali osem ur

Nagačen jazbec v kletki …

Nagačen jazbec v kletki …
© Borut Krajnc

Delavci v Luki Koper bodo danes delali osem ur "z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi", in sicer od 9. do 17. ure, je sporočil svet delavcev. Kot so zapisali, so delavci odločeni vztrajati do konca, vladi pa ne bodo dovolili uničiti družbo, zato so se z upravo uspešno dogovorili za delo v ponedeljek. Ob tem so ponovno pozvali k dialogu.

"Delavci smo zgroženi nad ignorantstvom in lažmi s strani vlade. Odločeni smo vztrajati do konca. Pričakujemo, da bo pot še dolga. Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite. Zato smo se z upravo družbe uspešno dogovorili, za dobrobit te družbe, da bomo jutri delali 8 ur z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi in sicer od 9. do 17. ure," so sporočilo zaposlenih v Luki navedli v svetu delavcev.

Delavci sicer vztrajajo pri odgovornosti vlade in ponovno pozivajo k dialogu, so še zapisali.

V Luki Koper so za STA medtem pojasnili, da sta dve kontejnerski ladji, namenjeni v Luko, spremenili rotacijo. Namenjeni sta najprej v Trst in šele potem v Koper, če se bo stanje vmes normaliziralo. "V logistiki je seveda logično, da tovor v takih primerih išče alternative. Še posebej to velja za kontejnerje, manj v primeru drugih tovorov, saj vsa pristanišča nimajo enakih kapacitet. Temu smo bili priča tudi v času žledoloma, pa tudi med zastoji na slovenskem železniškem omrežju na koncu lanskega in začetku letošnjega leta," so zapisali.

Delavci Luke Koper danes že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča ter zahtevi po odstopu ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter državnega sekretarja Metoda Dragonje. Vodstvo družbe je po današnjem sestanku sporočilo, da ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave. Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek pa je upravo pozval k čimprejšnji odpravi blokade.

Luški delavci so danes na predsednika vlade Mira Cerarja, ki je v soboto dejal, da ne pristaja na ultimate delavcev, naslovili pismo, v katerem so poudarili, da njihov glas ni glas ulice, huliganov ali tistih, ki bi želeli škoditi podjetju.

Z ministrstva za gospodarski razvoj pa so popoldne sporočili, da si minister Zdravko Počivalšek, potem ko je sobotni sestanek z vodstvom Luke padel v vodo, maksimalno prizadeva za takojšnjo odpravo blokade Luke Koper. Zato je po pooblastilu predsednika vlade Cerarja že stopil v stik s koprsko družbo in si prizadeva, da bi se v najkrajšem možnem času pogovoril z Matićem.

O dogajanju v Luki Koper preberite še:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.