Dino Bauk

 |  Mladina 27  |  Politika

Občutek, ki šteje

Slovensko ustavno sodišče je v nasprotju z ameriškim vrhovnim sodiščem veliko bolj predvidljivo in nikoli ne preseneti. A to je njegova hiba in ne kakovost.

Ameriška vrhovna sodnica Sonia Sotomayor

Ameriška vrhovna sodnica Sonia Sotomayor
© Profimedia

Nekje, ne tako zelo daleč od nas in ne tako davno, mati in hči v tišini gazita po blatnem kolovozu, da bi še pred večerom prišli do hribovske vasi, kjer živi starka, ki poskrbi za takšne težave. Mati odločno spredaj, naravnost in brez obotavljanja, hči opotekaje se za njo. Med hojo sta tiho, vse sta si že povedali: premlada je, šola je še pred njo, njega pa tudi ni več naokrog, pa čeprav bi bil, tudi on je premlad in ničesar nima, kakšno prihodnost bi imelo to ubogo nezaželeno bitje? Ko prideta do hiše, kjer po pričevanjih sovaščanov živi starka, ki odpravlja takšne težave, sicer pa je tudi mojstrica naravnavanja izvinov rok, nog in celo zlomov ter zanesljiva napovedovalka prihodnosti iz fižola in iz kavne usedline, se na njuno trkanje nihče ne odzove, hiša je še prazna, zato se v tišini usedeta na leseno klop pred njo in čakata. In dočakata staro kmetico, ki se vrne s celodnevnega dela na polju, z motiko na eni in vrečo izkopanega krompirja na drugi rami. Še preden vse skupaj do konca odloži, pokaže mladi nosečnici, kam naj se uleže in razpre noge, sama pa si pod slabotnim, mrzlim vodnim curkom splakne razpokane rjave roke, ki bodo že čez trenutek počele tisto, kar bi morale početi nežne kirurške dlani mladega ginekologa pod močno neonsko lučjo v sterilizirani operacijski dvorani. Temu to sicer ni najljubše opravilo iz opisa delovnih nalog, saj veliko raje skrbno spremlja nosečnost, razvoj ploda in počutje nosečnice ter na koncu pomaga do prvega joka spraviti novega fantka ali novo deklico, vendar tudi s tem, kar počne v tem trenutku, ne glede na sovraštvo in grožnje protestnikov, ki ga prav vsako jutro pospremijo skozi vhodna vrata klinike, opravlja temeljno zdravniško poslanstvo – rešuje življenja. Da, življenja vseh tistih deklet in žensk, ki so v stiski, v kateri so se znašle iz najrazličnejših razlogov, s katerimi življenje resnično nikoli ne skopari, in je jasno zapisana v njihovih brezvoljnih žalostnih pogledih, imele možnost izbrati njega in kliniko, na kateri dela, pred zakotnimi mazači in njihovimi skritimi temnimi sobicami, pred vrati katerih bi najprej izgubile dostojanstvo, nato pa za trdno zaprtimi vrati, pod slabotno, zasenčeno lučjo številne izmed njih tudi življenje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.