Monika Čvorak, STA

 |  Svet

V hrvaškem Tovarniku zgradili sodoben tranzitni center za begunce

© Wikicommons

Hrvaško notranje ministrstvo je potrdilo, da so v Tovarniku na skrajnem vzhodu države na meji s Srbijo dokončali gradnjo novega tranzitnega centra, v katerem bodo lahko namestili več kot 60 ljudi. Celoten kompleks se razteza čez nekaj manj kot 16.000 kvadratnih metrov, njegova vrednost je pa približno 27 milijonov kun (3,6 milijona evrov). Večino denarja je prispevala Evropska unija.

Na ministrstvu so povedali, da bodo v centru v Tovarniku namestili osebe, ki jih bodo zalotili pri nezakonitem prečkanju državne meje." Novi objekt je namenjen omejevanju gibanja tujih državljanov, ki so v postopku odstranitve iz države," je pojasnil vodja službe za nezakonite migracije Zvonimir Vrbljanin.

V centru imajo 14 štiriposteljnih sob ter dve družinski triposteljni sobi, pa tudi prostore za dnevne dejavnosti, kot so trgovina, knjižnica, športna igrišča in igralnica za otroke. Predvideni so tudi prostori za osebe s posebnimi potrebami in starejše, prav tako bo zagotovljena zdravniška in psihološka oskrba. 

Vrbljanin je napovedal, da bodo center odprli do konca letošnjega ali najpozneje v začetku prihodnjega leta.Večino denarja, natančneje 2,8 milijona evrov za izgradnjo in opremo centra, so dobili iz sklada EU za pomoč Hrvaški pri izvajanju schengenskega pravnega reda.

Preberite še:
Že 12 let potujem po Evropi, a vendar jo prvič vidim takšno
Mi, begunci

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.