IK, STA

 |  Družba

WhatsApp bo podatke o uporabnikih delil s Facebookom

WhatsApp

WhatsApp
© Pixabay

Mobilna aplikacija za neposredno sporočanje WhatsApp bo podatke o svojih uporabnikih začela deliti s svojim matičnim podjetjem Facebook. Največje družabno omrežje je WhatsApp kupilo leta 2014

Facebook bo tako lahko še učinkoviteje ciljno oglaševal uporabnikom WhatsAppa, ki so obenem tudi uporabniki njegovega družbenega omrežja. WhatsAppu pa naj bi dogovor omogočil boljši boj proti spamu. A če odstranimo piarovske obrazložitve, najdemo kup pomislekov zaradi varstva zasebnih podatkov, ki jih tovrstni dogovor zagotovo prinaša.  

Kljub temu, da so pri WhatsAppu pred nekaj meseci uvedli šifrirano komunikacijo med svojimi uporabniki, za katero zagotavljajo, da bo vidna zgolj uporabnikom oziroma bo ostala zasebna. 

O šifriranju podatkov je v Mladini pisal že Anže Tomić: "Šifriranje nam omogoča zasebnost in varnost. Pred kriminalci in obveščevalnimi službami. Kakršnakoli stranska vrata v teh sistemih ne bodo ostala odprta le za oblasti, ki bi po uradni poti s sodnimi nalogi skušale priti do podatkov. Vrata bodo vedno zlorabljali tudi nepovabljeni."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.