Stanka Prodnik Božič

 |  Mladina 35  |  Kultura  |  TV

Zato, ker tukaj je Slovenija

Ko Facebook televiziji nastavi ogledalo

Sovražniki beguncev z reklamo v osrednjem TV Dnevniku na nacionalki

Sovražniki beguncev z reklamo v osrednjem TV Dnevniku na nacionalki
© Luka Dakskobler

Družabna omrežja in klasični mediji so iz dneva v dan bolj povezani. Vseeno pa novinarji na spletu večkrat zapišejo mnenja, ki jih v tradicionalnih »trobilih« očitno ne morejo ali pa si jih ne upajo objaviti. Tako je tudi s televizijo, ki je, ne glede na to, da živimo v dobi interneta, še vedno eno od najmočnejših orodij sodobnega časa. »Sovražniki beguncev so spet dosegli svoj cilj: 2 minuti in 4 sekunde reklame v osrednjem Dnevniku ne more biti slab izkupiček. Bravo, nacionalka,« je na svojem Facebook profilu zapisal filozof dr. Boris Vezjak. In res smo gledali skupino nabitih in po glavi obritih mladeničev, ki je pred parlamentom plapolala z zastavami, na katerih se je bohotil karantanski panter. Poleg njih je na pol sedela manjša gručica starejših občanov s slovenskimi zastavami. »Zbrali smo se za Slovenijo, da ohranimo Slovenijo in slovensko kulturo,« je povedal na prvi pogled sicer dobrodušen gospod. »Zakaj? Zato, ker tukaj je Slovenija in hočemo Slovenijo za Slovence, ne pa tam za multikulti,« je dodala jezna gospa, obdana s še bolj jeznimi napisi na transparentih. Nestrpni množici je nato kamera sledila pred azilni dom, kjer so na vsa pljuča vpili »Migranti ven!«. A kot je poudaril avtor prispevka Saša Krajnc, so azilante isti dan že zjutraj prostovoljci odpeljali na morje. Smola pa taka.

Nacionalka je svoje kamere poslala tudi na tiskovno konferenco Branka Grimsa iz stranke SDS, ki je iskal teorije zarote okoli tragičnega streljanja v izolski bolnišnici. Na 3. programu so tiskovko predvajali kar v celoti, njegove izjave pa so vključili tudi v osrednji TV Dnevnik, kjer so izpostavili tisto, da je bil storilec usposobljen za streljanje na človeka in da je bil (pazite zdaj!) član Udbe. »V več kot 20 letih novinarskega dela nisem nikoli uporabila ugovora vesti. Danes bi ga. Če bi me poslali na tiskovno konferenco poslanca Grimsa. Izrabljanje takšne tragedije za politično manipulacijo in ideološko obračunavanje je po mojih moralnih in etičnih normah zavrženo dejanje. Naštela sem le par medijev, ki so poročali o tem. Obžalujem, da je med njimi tudi moj. Ne obžalujem, sram me je!« se je prav tako prek Facebooka razburila nacionalkina raziskovalna novinarka Eugenija Carl.

Zvezdnik Facebooka pa je te dni postal tudi voditelj oddaje 24ur na Pop TV Uroš Slak. Njegov govor o praznem stolu v studiu, ki bi ga moral zasesti nekdo iz stranke SDS, je požel na tisoče všečkov in ogledov. »Nihče od dvajsetih poslancev Janševe SDS, za plače katerih na mesec davkoplačevalci plačamo dobrih 80 tisoč evrov, ni imel časa ali volje, da pride v oddajo in to pojasni našim gledalcem. Da boste vedeli, koliko ste vredni volivci za Janševe poslance, ko ni predvolilnega obdobja. Ko bo čas volitev, se bodo drenjali pred televizijskimi studii. Morda bodo pa takrat zaprta naša vrata,« je Slak nagovoril gledalce, zaradi česar so ga mnogi povzdignili v pogumnega junaka. Tem naj zgolj prijazno osvežimo spomin z latinskim pregovorom, ki pravi, da volk menja dlako, narave pa nikoli, saj je že v torek zvečer v isti oddaji gostil »hišno zgodovinarko« SDS, Tamaro Griesser - Pečar, ki nas je poučila o tem, zakaj je dobro, da se tudi leta 2016 pogovarjamo o sodelavcih Udbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.