IK 

 |  Svet

Ko mediji pozabijo omeniti, da so terorista ujeli begunci

Nekateri slovenski osrednji mediji so poročali o Sircu, ki ga je v Nemčiji iskala policija, saj so v njegovem stanovanju našli eksploziv. Nekatere naslovnice so bile ponovno polne teroristične grožnje, ki bi se lahko končala tragično, a do tega nato ni prišlo. Pozabili pa so posebej poudariti (nekateri so to celo v celoti zamolčati) resnični razlog zakaj. Ob senzacionalistični zgodbi so namreč zameglili dejstvo, da so ga na koncu ujeli in policiji predali prav trije begunci iz Sirije. Jaber al-Bakr, ki naj bi bil povezan z Islamsko državo, naj bi namreč v Nemčiji načrtoval bombni napad. Ko je policija v njegovem stanovanju v soboto našla eksplozivo, je že bil na begu iz kraja Chemnitz. Ko je prispel v Leipzig, je zaprosil tri svoje sodržavljane, ki jih je naključno srečal na železniški postaji, ali lahko prespi v njihovem stanovanju. Ker se jim je zdel sumljiv in jih skušal podkupiti, so ga nato v stanovanju zvezali in fotografirali ter obvestili policijo, poroča BBC, ki povzema lokalne nemške medije. 

"Zadnjič sem bil na neki okrogli mizi in je nekdo lepo povedal, da se bo med ljudmi, ki prihajajo, našel tudi kak islamski fundamentalist, a če bomo prijateljsko sprejeli prihajajoče ljudi muslimanske vere, bodo prav oni prvi, ki nam bodo priskočili na pomoč v boju proti omenjenim fundamentalistom. Ne ustvarjajmo si sovražnikov tam, kjer za to ni nobene potrebe," je v sorodnem kontekstu v intervjuju za Mladino povedal že Goran Popović, ravnatelj šole z učenci 32 različnih narodnosti. 

Sirski terorist, ki so ga nato po zaslugi beguncev v ponedeljek aretirali v Nemčiji, naj bi načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu skrajne skupine Islamska država, je za nemško televizijo ARD potrdil direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen. Dodal je, da so namig, da naj bi Islamska država v Nemčiji načrtovala teroristični napad, dobili že prejšnji mesec. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.