Uredništvo

 |  Politika

Sodišče: Janša mora novinarki plačati 6.500 evrov, kot kaže bo moral enako vsoto odšteti tudi drugi

Tvit, ki bo Janeza Janšo očitno stal vsaj 13.000 evrov

Tvit, ki bo Janeza Janšo očitno stal vsaj 13.000 evrov
© Twitter

Okrajno sodišče v Velenju je v zamudni odškodninski sodbi zapisalo, da mora predsednik stranke SDS Janez Janša novinarki TV Slovenija Mojci Pašek Šetinc plačati 6.000 evrov odškodnine. In sicer v roku 15. dni pod izvršbo. Poleg tega bo moral vodja največje opozicijske stranke novinarki, ki jo je prek Twitterja žalil z zapisi, povrniti tudi pravdne stroške v višini dobrih 500 evrov. Druga tožnica v tej zadevi, novinarka nacionalne televizije Eugenija Carl, na sodbo še čaka, vendar glede na okoliščine in identično situacijo, se tudi njej obeta odškodnina v višini 6.000 evrov. Carlova naj bi sodbo prejela v naslednjih dneh. Janša ima nato od prejema pisnega odpravka 15 dni časa, da se zoper tožbo pritoži. Sodišče je zamudno sodbo izdalo, ker Janša pošte prvotne sodbe ni prevzel, prav tako pa mu je vročevalec ni uspel vročiti. Sodišče se sicer v vsebino ni spuščalo, kljub temu pa je v zamudni sodbi sklenilo, da so tovrstni zapisi že sami po sebi žalitev, presegajo polje svobode govora in so novinarki povzročile nepopravljivo škodo. 

Medtem pa kazenska sodba zaradi iste zadeve še traja. Senat celjskega okrožnega sodišča je pred kratkim zavrnil Janšev ugovor v zasebni kazenski tožbi, ki sta jo zoper njega vložili omenjeni novinarki. Obtožba, ki se nanaša na Janšev zapis o "odsluženih prostitutkah" na Twitterju, je takrat postala pravnomočna. Po mnenju senata Janša s tvitom namreč ni prispeval k javni razpravi, temveč je bil tvit namenjen izključno napadu na čast in dobro ime tožnic.

Janša se je branil, da sta novinarki javni osebi, ki morata prenesti večjo kritiko ter da je šlo za političen odgovor in provokacijo. Sodišče pa je v zavrnitvi ugovora ocenilo, da ima tvit vse zakonske znake kaznivega dejanja. Iz vsebine zapisa in predvsem načina izražanja so sodniki sklepali, da nima opraviti ne s političnim delovanjem ne z resno kritiko novinarskega dela.

Celoten tvit Janeza Janše se je glasil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 EUR, drugo za 35 EUR #ZvodnikMilan." S tem se je odzval na objavo televizijskega prispevka novinarke Eugenije Carl o povečevanju nestrpnosti do tujcev in članstvu vidnih članov stranke SDS v tovrstnih skupinah na Facebooku.

Janšev tvit je takrat obsodila tudi platforma za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, ter ga označila z najvišjo stopnjo pritiska na novinarje. S prvo oziroma najvišjo stopnjo pritiska na omenjeni spletni platformi označijo najhujše in najbolj škodljive napade na medijsko svobodo.

Na žaljivost Janševega zapisa je opozorilo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki je spomnilo, da so novinarke in novinarji v zadnjem času vse pogostejša tarča verbalnih napadov in drugih oblik pritiskov. V DNS so opozorili, da je bila izjava nizkotna celo za njihovega avtorja. Po mnenju društva je cilj takšnega zapisa novinarje prisiliti v samocenzuro in odvrniti od postavljanja pravih vprašanj.

Jagodni izbor Janševih tvitov o "medijski prostituciji" si lahko preberete na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.