IK, STA

 |  Politika

Cerar: Na nek način je Slovenija dobila prvo damo ZDA

Slovenski premier je prepričan, da bo novi ameriški predsednik zaradi soproge (še) bolj seznanjen z dogajanjem v Sloveniji 

Slovenski premier Miro Cerar je očitno nad Trumpovo zmago zadovoljen

Slovenski premier Miro Cerar je očitno nad Trumpovo zmago zadovoljen
© Borut Krajnc

Čestitam novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, se je ob robu današnjega vladnega obiska na Dolenjskem na Otočcu na izid ameriških volitev odzval predsednik slovenske vlade Miro Cerar. Želi mu uspešno delo, hkrati pa ga veseli, da je Slovenija na nek način dobila prvo damo ZDA, je še dodal. 

Cerar je dejal, da bo glede na rod nove prve dame ZDA Melanie Trump tudi njen soprog in novi ameriški predsednik Trump bolj seznanjen z dogajanjem v Sloveniji, ki pa jo, kot je ocenil, že zagotovo dobro pozna.

Nadaljeval je, da se zaveda, da Trump prevzema veliko odgovornost in da bo moral na nek način pomagati, da se preseže razdeljenost, ki se je v ZDA pojavila ob zadnjih volitvah.

Predvsem pa ZDA s širjenjem demokratičnih vrednot prevzemajo odgovornost do vsega sveta in posebej tudi v odnosu do Evrope. Premier si tudi želi, da bi imela Slovenija še naprej dobre odnose z ZDA in da bi jih še naprej razvijala, ter da bo novi ameriški predsednik kos vsem tem izzivom. Da bo razumel, da morajo ZDA sodelovati z Evropo in s Slovenijo, in da bodo demokratične vrednote, kot jih poznajo zdaj, skupaj širili po vsem svetu, je še povedal Cerar.

Preberite si tudi članek Mladinine dopisnice iz ZDA Katje Perat z naslovom Rojstvo fašizma iz duha razočaranja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.