IK, STA

 |  Politika

Ameriški veleposlanik v Sloveniji: Dejansko vladanje je nekaj povsem drugega kot kandidiranje

Brent Hartley pravi, da so v zunanji politiki dolga leta zagovarjali demokratične vrednote, blagostanje in skupno varnost

Govor ameriškega veleposlanika v Slovenija Brenta Hartleya ob Dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva v Andražu

Govor ameriškega veleposlanika v Slovenija Brenta Hartleya ob Dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva v Andražu
© Borut Podgoršek, MORS

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley glede zmage republikanskega kandidata Donalda Trumpa meni, da je treba počakati, kako bo zadeve vodila naslednja administracija. Glede na Trumpove napovedi pa je pričakovati spremembe v ameriški politiki, je dejal. "Vsaj kar se tiče zunanje politike, smo imeli smo dolga leta stalnice v ameriški zunanji politiki, saj smo zagovarjali demokratične vrednote, blagostanje in skupno varnost," je pojasnil Hartley. 

Zatem je Hartley v izjavi za medije v svoji veleposlaniški rezidenci na vprašanje glede Trumpovih določenih spornih napovedi sprememb v ameriški zunanji politiki, zlasti glede predanosti ZDA zavezništvu v Natu, izpostavil, da je "dejansko vladanje nekaj povsem drugega kot kandidiranje".

"V ZDA imamo pregovor, da je tvoje stališče glede določenega vprašanja odvisno od tega, kje si. Če si v predvolilni kampanji, potem morda želiš izpostaviti določen vidik, ko pa si na položaju oblasti, so zadeve morda nekoliko drugačne," je dejal. 

Poudaril pa je, da so bile torkove volitve v ZDA vendarle dokaz robustnosti ameriške demokracije: "To so bile naše 58. volitve. Potekale so gladko, brez nasilja. Kot je v navadi, tudi tokrat pričakujemo miren prenos oblasti." 

"Rezultati niso taki, kot so jih napovedovale številne ankete, in zdaj bo zelo zanimivo, kakšen bo končni rezultat," je še dejal ameriški veleposlanik, ki je govoril, še preden so mediji v ZDA razglasili, da je predsedniški mandat osvojil Trump.

V nagovoru na poslovnem zajtrku v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) je nato izrazil prepričanje, da bo Trump stremel k ohranjanju partnerstev in zavezništev, ki so jih ZDA vzpostavile skozi desetletja. Ob tem je izpostavil, da so pred svetom številni izzivi, med drugim internetna varnost in vprašanje prihodnosti svetovne trgovine.

Preberite si tudi članek Mladinine dopisnice iz ZDA Katje Perat z naslovom Rojstvo fašizma iz duha razočaranja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.