VG 

 |  Kultura

70 let Marine Abramović, blagovne znamke v svetu umetnosti

Njen opus zadnje čase bledi pod predvidljivostjo, estetiziranostjo in celo patetičnostjo, meni Aldo Milohnić, profesor na AGRFT

Marina Abramović med snemanjem dokumentarca Umetnica je prisotna (The Artist Is Present)

Marina Abramović med snemanjem dokumentarca Umetnica je prisotna (The Artist Is Present)
© Marco Anelli

Marina Abramović danes praznuje 70 let, od teh jo že slabo polovico poznamo kot umetnico – sedaj pa že tudi kot babico – performansa, ki je radikalno premikala meje mentalne in fizične vzdržljivosti. S svojimi po večini izredno osebnimi, pa tudi spiritualnimi in gotovo političnimi deli, je v središče postavljala vse univerzalne teme, kot so vojna, nasilje, intimnost, zaupanje … S svojimi, še posebej z zgodnejših letih, provokativnimi deli in nenehnim ustvarjanjem je v skoraj petih desetletjih postala tudi ena izmed najvplivnejših oseb v svetu umetnosti. In tudi širše v družbi nasploh, denimo kot komentatorka aktualnega družbenega in političnega dogajanja. 

Pred kratkim je pri založbi Crown Archetype izšla njena knjiga spominov (Walk Through Walls: A Memoir) in tako obogatila zbirko del, ki dokumentirajo njeno življenje in ustvarjanje. V avtobiografiji opisuje svoje otroštvo v "komunistični diktaturi pod Titom", nadaljuje pa s svojo potjo med študentskimi leti v Beogradu, nato na Nizozemskem in nazadnje tudi v New Yorku. 

Njen hvale vreden opus, pa morda zadnje čase bledi pod predvidljivostjo, estetiziranostjo in celo patetičnostjo. Tako je za STA povedal Aldo Milohnić, profesor na AGRFT, in dodal, da je Marina Abramović v svetu umetnosti postala blagovna znamka, česar se sama tudi popolnoma zaveda in o tem zelo rada govori, kar pa nazorno pokaže, kako deluje sodobni sistem umetnosti v vseh svojih estetskih, ideoloških in ekonomskih razsežnostih. 

Umetnica se je sicer znašla tudi v ameriškem predvolilnem škandalu Podesta emails, med katerimi je bilo najti tudi njeno povabilo na Spirit Cooking večerjo Tonyju in Johnu Podesta, slednji je nekdanji vodja kampanje Hillary Clinton. 


O umetnici si preberite še:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.