IK, STA

 |  Politika

670 kilometrov meje med Slovenijo in Hrvaško

Na slovensko-hrvaški meji je 32 slovenskih občin, ki imajo skupaj več kot 300 tisoč prebivalcev. Kako bo na njih vplivala današnja odločitev arbitražnega sodišča?

© SURS

Mejo med Hrvaško in Slovenijo bo danes dokončno določilo arbitražno sodišče. Predsednik sodišča Gilbert Guillaume bo sodbo javnosti predstavil v Haagu med 14. in 16. uro, mnogi so mnenja, da gre za zgodovinski dan. V Haagu bo razsodbi prisluhnilo 15 diplomatov (hrvaškega naj med njimi ne bi bilo), akreditiranih pa je približno 30 novinarjev. Meja je sicer v grobem že določena s sklepom Badinterjeve komisije iz leta 1991, da so meje nekdanjih jugoslovanskih republik lahko postale meje osamosvojenih držav. Skupna dolžina celotne slovenske državne meje je 1370 kilometrov, od tega levji delež, 670 kilometrov, pade na mejo s Hrvaško. S Hrvaško meji 32 slovenskih občin, ki imajo skupaj več kot 300.000 prebivalcev. 

V skladu z arbitražnim sporazumom, ki sta ga državi sklenili 9. novembra 2009 v Stockholmu, je moralo sodišče mejo določiti na podlagi pravil in načel mednarodnega prava, ob upoštevanju še pravičnosti in načela dobrososedskih odnosov pa morajo določiti tudi stik oz. "junction" Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij. Odločba bo dokončna, brez možnosti pritožbe, državi pa naj bi jo implementirali v šestih mesecih.

Hrvaška je sicer že večkrat poudarila, da odločitve arbitrov ne namerava spoštovati, še posebej ne po aferi o prisluhih. Da je čas za zaostritev odnosov med državama sila neprimeren, je zaskrbljujoče tudi zaradi turistične sezone, saj številni slovenski državljani prav teh dneh dopustujejo na Hrvaškem.

© SURS

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.