IK, STA

 |  Svet

Avstrijsko ustavno sodišče za istospolne poroke 

Avstrijsko ustavno sodišče odprlo pot za poroke istospolnih parov

© Whizzers's Place

Avstrijsko ustavno sodišče je s ponedeljkovo razsodbo odprlo pot za poroke istospolnih parov. Razveljavilo je namreč različne zakonske odredbe, ki doslej istospolnim parom niso omogočale sklenitve zakonske zveze. Te bodo v Avstriji poslej mogoče od 1. januarja 2019. Ustavno sodišče naše severne sosede je svojo odločitev v prid "zakonske zveze za vse" utemeljilo s prepovedjo diskriminacije.

"Razlikovanja med zakonsko zvezo in registriranim partnerstvom danes ni mogoče upravičiti (...), ne da bi pri tem diskriminirali istospolne pare," je pojasnilo avstrijsko ustavno sodišče.

"Razlikovanja med zakonsko zvezo in registriranim partnerstvom danes ni mogoče upravičiti, ne da bi pri tem diskriminirali istospolne pare."

Avstrijsko ustavno sodišče je po poročanju avstrijskega dnevnika Der Standard razsojalo v pritožbi dveh žensk, ki sta živeli v registrirani skupnosti in sta pri pristojnih organih zaprosili za sklenitev zakonske zveze. Magistrat mesta Dunaj in nato upravno sodišče sta njuno vlogo zavrnila.

Registracijo partnerske skupnosti so v Avstriji sprejeli leta 2009, veljati pa je začela 2010.

V Sloveniji zakon o partnerski zvezi, ki je začel veljati 24. maja lani, istospolnim parom omogoča, da sklenejo partnersko zvezo. Prva poroka istospolnega para v Sloveniji je bila 25. februarja letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.