Borut Mekina

15. 12. 2017  |  Mladina 50  |  Politika

Janšev klan

SDS se spreminja v družinski klan najvišjih funkcionarjev stranke: najprej so poskrbeli za službe svojih sinov in hčera

Za časa vladavine Janeza Janše se je »našla« služba za bivšo ženo, za hči, za sina in za njegovo partnerico

Za časa vladavine Janeza Janše se je »našla« služba za bivšo ženo, za hči, za sina in za njegovo partnerico
© Borut Krajnc

V času prve vlade Janeza Janše je njegova tedanja žena Silva Predalič dobila službo na Statističnem uradu, nato pa v državni družbi za upravljanje avtocest, na Darsu. V času njegove druge vlade je Predaličeva napredovala v vodjo službe za informatiko na Darsu.

V času Janševe druge vlade je njegova hčerka iz prvega zakona, Nika Janša, dobila službo v državnih Plinovodih. Po diplomi je bila brezposelna le nekaj mesecev, dokler niso Plinovodi februarja 2012 nujno potrebovali »vodjo projekta« brez delovnih izkušenj in zgolj z »osnovnim poznavanjem računalniškega urejevalnika besedil in dela s preglednicami«.

Skupaj z njo je službo v Plinovodih dobil Matjaž Tanko, sin predsednika poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Zaposlili so ju nezakonito, je kasneje ugotovila inšpekcija, a so Plinovodi nato njuni službi legalizirali s spremembo internih aktov. To je storil tedanji direktor Marjan Eberlinc. Njegov sin je tedaj napredoval v pomočnika izvršnega direktorja Holdinga Slovenskih elektrarn, ki ga je vodil Blaž Košorok iz SDS.

Janšev sin iz prvega zakona, Žan Janša, ki ima srednješolsko izobrazbo, je svojo kariero začel na bencinski črpalki v Grosuplju, a je hitro, leta 2015, dobil službo v evropskem parlamentu. Sprva je postal asistent pri evropski poslanki SDS Patriciji Šulin, kasneje, ko se je Šulinova oddaljila od stranke, pa sta Žana Janšo v službo sprejela evroposlanca iz SDS Milan Zver in Romana Tomc.

Žan Janša se je medtem poročil z Majo Mikanec. Zato da živita skupaj v Bruslju, so v SDS tudi njej uredili službo v evropskem parlamentu. Majo Mikanec je sprva v Bruslju zaposlila tedanja evroposlanka iz SDS Zofija Mazej Kukovič, ki pa je to uslugo Janši naredila šele potem, ko je Janša v zameno v svojem vladnem kabinetu zaposlil njeno hčerko, Ino Kukovič. Uradno zato, ker so »opazili njene sposobnosti«. Ko je Kukovičeva zapustila SDS, so v stranki Majo Mikanec prezaposlili kot asistentko pri Zveru in Tomčevi.

V SDS so v zadnjih letih poskrbeli za položaje in državne službe več kot 20 hčera in sinov svojih funkcionarjev.

Zver je zaposlil Janševega sina in njegovo ženo zato, ker je bila pred tem tudi njegova družina deležna podobnih ugodnosti. Milan Zver je svojo sedanjo ženo spoznal v času prve Janševe vlade, ko je bil minister za šolstvo. Zaljubil se je v srednješolsko učiteljico iz kranjskega Tehniškega šolskega centra Andrejo Valič. Valičeva je zatem dobila svoj inštitut, Študijski center za narodno spravo. Tega je leta 2008 zanjo oziroma za družino Zver ustanovila Janševa vlada, na stroške ministrstva za pravosodje. Od tedaj nas inštitut stane pol milijona evrov na leto.

Od takrat, ko se je zbližala s SDS, je bila tudi družina Andreje Valič deležna posebne obravnave. Ministrstvo za šolstvo in šport je namreč pod vodstvom ministra Zvera leta 2007 sofinanciralo projekt analize učbenikov zgodovine. Članica projektne skupine, ki se je ukvarjala s spreminjanjem učnih načrtov za zgodovino, po principu »manj kolaboracije, več Karantanije«, je postala prav Andreja Valič. Ta pa je nato, uradno kot predsednica Društva učiteljev zgodovine, v skupino povabila še svojo hčerko, Nino Zupan Šorli. Leta 2013 je stranka SDS Nino Zupan Šorli, prek kranjskega mestnega sveta, imenovala tudi v svet kranjske gimnazije Franceta Prešerna. Nad to potezo so se tedaj zgražali predvsem starši, saj je Šorlijeva učila na »konkurenčni« Gimnaziji Kranj. A niso bili uspešni, Šorlijeva je na položaju ostala ves mandat, do letošnjega leta.

Vsi trije SDS-ovi evroposlanci svoje poslanske pisarne najemajo na sedežu SDS, za kar stranki plačujejo 3790 evrov mesečne najemnine. To je najvišja najemnina za 30 kvadratnih metrov pisarniških prostorov v Sloveniji.

Vsi trije SDS-ovi evroposlanci svoje poslanske pisarne najemajo na sedežu SDS, za kar stranki plačujejo 3790 evrov mesečne najemnine. To je najvišja najemnina za 30 kvadratnih metrov pisarniških prostorov v Sloveniji.
© Borut Krajnc

Študijski center za narodno spravo je v zadnjem letu imel, poleg plač, največ stroškov s popravilom in vzdrževanjem računalniške opreme. Od junija lani pa do tega meseca že skoraj 22 tisoč evrov. Računalniki se redno kvarijo, programska oprema pogosto zmrzne. Te storitve centru po novem zagotavlja podjetje Namestu, d. o. o., katere direktor je Andrej Jeraj, brat nekdanje poslanke SDS in sedanje članice izvršilnega odbora Alenke Jeraj. Andrej Jeraj poleg tega posluje tudi s pisarno evropske poslanke iz SDS Romane Tomc, ki pa javnosti ni dolžna obveščati o storitvah, ki jih zagotavlja Jeraj.

Za evroposlanko Romano Tomc dela tudi Jon Petek, sin odgovornega urednika SDS-ove televizije Nove24, Mira Petka. Miro Petek, bivši poslanec SDS, tudi ni imel pri tem nobenih moralnih zavor. Njemu je leta 2013 Janez Janša priskrbel 20 tisoč evrov odpravnine. Janševa vlada je sprva Petka imenovala za vršilca dolžnosti vodje direktorata za medije na kulturnem ministrstvu. Ko je bilo januarja 2013 jasno, da bo vlada padla, pa so Petka redno zaposlili, vedoč, da mu v primeru razrešitve pripada odpravnina.

Ta teden je francosko tožilstvo Le Penovo obtožilo nezakonite porabe sredstev EU za strankarske namene. SDS v Sloveniji počne isto.

Posebnih strankarskih ugodnosti je bila deležna tudi njegova žena, Nežka Petek. Slednja je v času prve Janševe vlade, ko je bil Petek še poslanec, dobila koncesijo za lekarno Dren v Ravnah na Koroškem. Koncesijo je družini Petek podelila občina Ravne. To je tedaj vodil Tomaž Rožen iz SDS. S podelitvijo je moralo soglašati še ministrstvo za zdravje, ki ga je tedaj vodil Andrej Bručan iz SDS. Petek, ki domnevno tedaj ni posredoval, danes lekarno zakonito zastopa kot prokurist.

Pri evroposlancu Milanu Zveru dela kot asistentka tudi Petra Škrinjar, sicer diplomirana geologinja, hčerka nekdanje državne sekretarke iz vrst SDS na šolskem ministrstvu, Mojce Škrinjar; ta je danes članica izvršilnega odbora stranke. Evroposlanca Zver in Tomc sta poleg tega poskrbela tudi za družino pokojnega, vplivnega člana SDS in generalnega direktorja Holdinga Slovenskih elektrarn Jožeta Zagožna. Kot je ta mesec razkrila POP TV, evroposlanca plačujeta podjetju TER, ki je v lasti Zagožnove žene Marije Zagožen in njegovega sina Mateja. Podjetje TER se sicer ukvarja s podjetniškim in poslovnim svetovanjem.

Evroposlanci dobijo 4342 evrov za vzdrževanje poslanske pisarne v svojih matičnih državah. Kot je poročala POP TV, tako na primer poslanca Ivo Vajgl in Igor Šoltes, za poslansko pisarno v Sloveniji plačujeta od 300 do 500 evrov mesečne najemnine. V SDS pa s tem denarjem financirajo kar svojo stranko. Vsi trije SDS-ovi evroposlanci namreč svoje poslanske pisarne najemajo na sedežu SDS, v vili na Trstenjakovi ulici za Bežigradom v Ljubljani, ki je v lasti stranke, za kar, sodeč po letnih poročilih stranke o oddajanju premoženja v najem, stranki plačujejo 3790 evrov mesečne najemnine oziroma 45.486 evrov na leto. To je najvišja najemnina za 30 kvadratnih metrov pisarniških prostorov v Sloveniji.

Ta teden je francosko državno tožilstvo vložilo obtožnico zoper skrajno desno stranko Nacionalna fronta, ki jo vodi Marine Le Pen. Ta je obtožena nezakonite porabe sredstev EU. Stranka naj bi denar, ki je bil namenjen njenim strokovnim sodelavcem v Bruslju, porabljala za delo stranke v Franciji. Po pravilih evropskega parlamenta lahko evroposlanec najame pisarno tudi pri svoji politični stranki, a le, če je najemnina tržna in če se pisarna uporablja izključno za evroposlansko delo. V SDS ta pravila kršijo. Bo tudi slovensko tožilstvo preverilo, kako SDS porablja evropski denar?

Tako kot v Bruslju je tudi v Ljubljani vzdušje v SDS družinsko. Na njihovo srečo so v slovenskem parlamentu pravila glede porabe denarja manj natančna. V Ljubljani, v državnem zboru, je v poslanski skupini SDS zaposlenih devet strokovnih sodelavcev, ki naj bi pomagali poslancem SDS s svojim znanjem. Med njimi lahko najdemo bivšega generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča in njegovega sina, sicer strokovnjaka za cvetličarstvo Gašpra Predaliča, po izobrazbi hortikulturnega tehnika. Preden je dobil službo strokovnega sodelavca v parlamentu, je bil voznik v SDS.

Generalni sekretar SDS Janez Mežan ima v parlamentu, prav tako v poslanski skupini SDS, zaposleno svojo hčerko Anamarijo Mežan. Ta je pristojna za stike z javnostjo. Ta teden je tvitnila predsedniku vlade Miru Cerarju: »V normalni državi bi ob takšnem neuspehu morali že zdavnaj odstopiti.« Tudi poslanec Marjan Pojbič je v poslanski skupini zaposlil svojo hčerko – Klavdijo Operčkal. Tudi Klavdija Operčkal je v SDS pristojna za odnose z javnostmi. Prejšnji mesec je Nataši Pirc Musar tvitnila »Lepo je živeti na račun davkoplačevalcev!«, še pred tem se je pritoževala nad socializmom – češ, kdo ga bo pa financiral.

V poslanski skupini je kot strokovna sodelavka poleg njih službo našla tudi Maja Kocjan, hčerka Vide Kocjan, publicistke SDS-ovega tednika Demokracija. Maja Kocjan vodi tudi Civilno iniciativo proti migrantskemu centru v Beli krajini. Je predsednica občinskega odbora SDS in občinska svetnica v Črnomlju. To leto je organizirala »spontani« protest v Črnomlju proti beguncem, ker ne želi, da tam država postavi sprejemni center. Njena mati, Vida Kocjan, je to jesen v Demokraciji »razkrivala« pranje denarja v NLB.

Urad za preprečevanje pranja denarja je leta 2010 prejel pobudo skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala glede preprodaje enega od podjetij v lasti Rajka Janše. »V zvezi z nadaljnjim razpolaganjem s prejeto kupnino naj bi obstajali tudi razlogi za sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja po členu 245 KZ-1. Urad je na podlagi svojih pooblastil pridobil vse potrebne podatke od finančnih ustanov, pri obravnavi zadeve pa je korektno sodeloval z ostalimi državnimi organi … po opravljeni analizi zbranih podatkov je urad zadevo ustrezno zaključil in o tem na podlagi 63. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT) pisno obvestil tožilstvo,« so odgovorili iz urada za preprečevanje pranja denarja.

Med letoma 2007 in 2012 je brat Janeza Janše, Rajko Janša, prejel okoli 2,3 milijona evrov. V času prve Janševe vlade, leta 2007, in nato v času njegove druge vlade leta 2012 mu je namreč uspelo dve svoji skoraj nič vredni podjetji za preprodajo poslovnih daril prodati skupini DZS. Obe podjetji sta po prodaji ugasnili. Rajko Janša je namreč poslovna darila uspešno prodajal državnim podjetjem, kot so Hit, Telekom, Slovenske železnice, HSE, seveda pa tudi kabinetu predsednika vlade predvsem v času, ko je vlado vodil njegov brat, Janez. Takoj za tem uspešnim poslom so Janševi kupili več nepremičnin. Dva vikenda v Avstriji, varovana stanovanja v Dobrepolju, hišo v Grosuplju, Janša pa si je tedaj kupil hišo pri Velenju. Janševa žena je po tem poslu za poročno darilo od Rajka Janše prejela 31 tisoč evrov vreden avto VW tiguan, Janša pa si je kupil 46 tisoč evrov vreden volvo. Danes zaradi tega teče postopek proti družinama Janša in Zagožen. Kdo od politikov v Sloveniji pere denar?

Rajko Janša si je svojo hišo v Grosuplju zgradil na kmetijskem zemljišču, zaradi česar je gradbeni inšpektorat leta 1995 odločil, da je treba hišo porušiti. Do rušenja bi moralo priti 25. aprila 1995 ob 12. uri, ko naj bi nepremičnino zrušilo »pooblaščeno podjetje« na »investitorjeve stroške«. A se ni zgodilo nič. Čeprav je tedaj inšpektorica prepovedala dodelitev hišne številke, prijavo stalnega ali začasnega prebivališča, priključitev na komunalne objekte, naprave in na druga infrastrukturna omrežja, predvsem pa uporabo hiše, je Rajku Janši vse to uspelo. Hiša je dobila vodo, elektriko, hišno številko, telefon ... Nato pa je v času druge Janševe vlade, leta 2012 in 2013, Rajku Janši hišo uspelo legalizirati s spremembo občinskega prostorskega načrta. Nov prostorski načrt so sprejeli SDS-ovi svetniki v Grosuplju. Pod odlok se je podpisal tedanji župan Grosuplja Peter Verlič iz SDS.

Če si brat Janeza Janše, lahko pereš denar in hišo zgradiš na črno. Zate potem veljajo drugačna pravila.

Novembra 2006 je Janez Janša ob nasilni izselitvi Strojanovih iz Ambrusa dejal, da se zgodba o »Ambrusu« ni začela zaradi začasne preselitve romske družine iz tega kraja, temveč že leta 2003, ko je sodišče pravnomočno odločilo, da je treba objekte, ki jih je zgradila družina, podreti, »pa se ni zgodilo nič. Takrat je bila prvič kršena pravna država,« je dejal Janša. Takoj za tem je ministrstvo za okolje – »rutinsko« – kot je dejal tedanji minister, porušilo edini dom romske družine.

Poslanska skupina SDS je bila tudi kritična do kadrovanj v pravosodju, zaradi zlorabe uradnega položaja je lani ovadila bivšega pravosodnega ministra Aleša Zalarja in Zvonka Fišerja, ker je Zalar svojega državnega sekretarja Boštjana Škrleca imenoval za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Barbara Brezigar, kandidatka SDS za predsednico republike in nekdanja generalna državna tožilka, ima sina Jaka in hčerko Špelo. Oba sta, prvi leta 2004 in druga leta 2007, dobila službo na tožilstvu. Špela Brezigar je zmagala v konkurenci kar 71 kandidatov med štirimi izbranci. Izbrala pa jo je tričlanska komisija, ki so jo sestavljale dve sodelavki Barbare Brezigar in ena njej neposredno podrejena tožilka. Na podoben način je službo dobil tudi sin Jaka. Na mesto pripravnika je bil imenovan z odločbo vrhovnega državnega tožilstva, kjer je bila takrat zaposlena Barbara Brezigar, ki je sicer tožilstvo vodila med letoma 2005 in 2011.

Slovenska demokratska stranka (SDS) »se zavzema za družbo dejavnih posameznikov, ki sprejema in varuje delovanje prostega trga, hkrati pa lajša njegove socialne posledice in skrbi za varovanje življenjskega okolja«, piše v drugem členu njihovega statuta. Stranka se res obnaša tržno, kot podjetje, namenjeno svojim članom. Največ denarja od države dobiva v času, ko je na oblasti. Hkrati deluje po solidarnostnem principu – vsak od njihovih funkcionarjev mora stranki plačevati deleže za funkcije, ki jih je dobil s strankino pomočjo. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, je moral na primer minister Zvonko Črnač (SDS) leta 2012 in 2013 stranki SDS od svojega mesečnega dohodka vsak mesec plačevati 160 evrov.

V zadnjih letih, ko stranka ni na oblasti, njeni prihodki padajo. Leta 2013 je SDS imela recimo 1,6 milijona evrov prihodkov, lani le še 1,2 milijona. Janez Janša je ta teden, ob preimenovanju sedeža SDS v Hišo Jožeta Pučnika, dejal, da so v stranki 1,3-milijonski kredit za hišo, ki so ga vzeli leta 2007, zdaj odplačali. To je res, so pa leta 2014 in oktobra letos vzeli dva nova kredita v skupni višini 400 tisoč evrov.

V SDS so v zadnjih letih poskrbeli za številne svoje kadre in za skoraj 20 svojih otrok. Obljubljajo pa, da bo v prihodnjem parlamentarnem sklicu drugače. Slogan, s katerim vstopajo v predvolilno bitko, je: »Zate.« Obljubljajo, da bodo tokrat delali za vas.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.