Staš Zgonik

9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Družba

Pediatri vračajo udarec

Strožja zakonodaja o cepljenju mimo ministrstva za zdravje

© Uroš Abram

Kmalu bo minilo leto, odkar so se slovenski pediatri na primarni ravni odločili, da bodo morali dejavno poseči v problem naraščajočega izogibanja cepljenju otrok in vse manjše kolektivne imunosti. Organizirali so se in začeli pristojne na ministrstvu za zdravje prepričevati, da je sedanja ureditev neživljenjska in neučinkovita.

Dolgo so bili optimistični, da bo ministrstvo vendarle zmoglo dovolj poguma, da še pred koncem vladnega mandata spremeni zakon o nalezljivih boleznih, ki ureja obvezno cepljenje. Izkazalo se je, da so se motili. Nekaj mesecev pred volitvami jim je vendarle prisluhnila poslanka SMC Vlasta Počkaj, upokojena splošna zdravnica in nekdanja direktorica sežanskega zdravstvenega doma. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je vložila v obravnavo po skrajšanem postopku, spreminja osem členov veljavnega zakona, ima pa štiri glavne poudarke.

Največ pozornosti vsekakor zbuja določilo, da otrokom, ki niso cepljeni proti kateri od petih najnevarnejših nalezljivih bolezni, ne bo dovoljen vpis v javne vrtce niti v zasebne vrtce, financirane z javnimi sredstvi. Namen takšne stroge ureditve je obvarovati otroke, ki ne smejo biti cepljeni iz medicinskih razlogov in se morajo za zaščito pred okužbo zanašati na to, da te vrstniki ne morejo prenašati. Zaradi te določbe predloga zakona niso podpisali vsi poslanci SMC.

Cepljenje bo pogoj tudi za vpis na vse srednje šole in fakultete, ki izobražujejo za delo v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju.

Novela predvideva še vzpostavitev elektronskega registra necepljenih otrok, ki bi epidemiologom olajšal preverjanje cepljenosti ob morebitnih izbruhih, s kakršnim so se nedavno ukvarjali na Pediatrični kliniki. Hkrati bi na podlagi podatkov iz registra Nacionalni inštitut za javno zdravje lahko prevzel odgovornost prijave staršev, ki cepljenje otrok zavračajo iz nemedicinskih razlogov, na zdravstveni inšpektorat. Pediatrom tako ne bi bilo treba več lastnoročno prijavljati staršev svojih varovancev. Takšna praksa ni bila združljiva z načelom dobrega sodelovanja in zaupanja med starši in pediatrom.

Starši, ki bodo neupravičeno zavrnili cepljenje otrok, pa se bodo morali na lastne stroške udeležiti individualnega izobraževanja, ki ga bo pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. To naj bi pediatre rešilo mučnega večkratnega uresničevanja pojasnilne dolžnosti, s katero so jih starši načrtno izčrpavali.

Pediatrinja iz Lenarta Bernarda Vogrin, ki je pred skoraj natanko letom dvignila veliko prahu z uveljavljanjem ugovora vesti in zavračanjem sprejemanja otrok s starši, ki nasprotujejo cepljenju, s tem pa tudi spodbudila odločnejši angažma pediatrov, je zadovoljna, da jim je politika končno prisluhnila. »Novela zakona povzema nekatere izjemno pomembne ukrepe za izboljšanje stanja precepljenosti otrok, pediatri pa bi si želeli takšno raven ozaveščenosti prebivalstva, da represivni ukrepi ne bi bili več potrebni.«

Tudi na ministrstvu za zdravje predlogu ne nasprotujejo, češ da podpirajo »ukrepe, ki zagotavljajo dovolj velik delež cepljenih in s katerimi se tveganje za širjenje nalezljivih bolezni zmanjša na najmanjšo mogočo raven«. Podpora med poslanci za zdaj še ni zagotovljena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.