Borut Mekina

30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Politika

Katalonija gori

Evropa pa molči

Protestniki in policisti v Barceloni po aretaciji Carlesa Puigdemonta v Nemčiji

Protestniki in policisti v Barceloni po aretaciji Carlesa Puigdemonta v Nemčiji
© Profimedia

Nekdanji katalonski predsednik, glavni pobudnik lanskega referenduma o neodvisnosti Katalonije Carles Puigdemont je minuli teden predaval na Finskem. Španska obveščevalna služba – skupaj 12 mož – je spremljala njegovo gibanje prek mobilnega telefona njegovega prijatelja in z GPS-napravo, ki jo je namestila na njegov avto. Španci so očitno želeli Puigdemonta aretirati v Nemčiji. Ko je vozilo iz Danske zapeljalo v Nemčijo, so španski organi s tem seznanili schengenski informacijski oddelek nemških kriminalistov z zahtevo po aretaciji. Tako je nemška policija Puigdemonta prijela takoj za mejo, na avtocestnem počivališču. O njegovi morebitni izročitvi španskim organom bo v prihodnjih 60 dneh moralo odločiti višje deželno sodišče Schleswig-Holsteina. Ugotoviti bo moralo, ali upor proti oblastem v Španiji ustreza nemškemu kaznivemu dejanju državne izdaje.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.