»Rapefugees«

Politično spodbujen strah pred »migranti posiljevalci«

Protest proti begunskemu centru - Občina Kidričevo

Protest proti begunskemu centru - Občina Kidričevo
© Marko Pigac

»Danes je Švedska svetovna prestolnica posilstev, ker so šli skozi desetletja uvažati, ne samo ilegalne, migrante s področja radikalnega islama, ki imajo popolnoma druge predstave. To so ljudje, ki so drugače vzgojeni, ki imajo druge vrednote, ki pač v Evropo ne sodijo. To je treba zelo jasno povedati,« je tako kot ničkolikokrat doslej v državnem zboru vpil poslanec SDS Branko Grims.

Pri tem ni osamljen, ne v Sloveniji in ne v Evropi. Eden izmed priljubljenih načinov zbujanja sovraštva do beguncev in strahu pred njimi je enačenje mladih moških z Bližnjega vzhoda in iz Afrike s posiljevalci. Prišleki druge rase in druge vere bodo posiljevali naše ženske, »opozarjajo« skrajna desničarska civilna in politična gibanja po Evropi.

Transparent z napisom »rapefugees«, ki begunce enači s posiljevalci, so recimo na shodu proti beguncem v Kidričevem januarja 2016 razobesili predstavniki mariborskega mestnega odbora SDS. Mesec kasneje smo tak transparent, le v drugačni barvni kombinaciji, videli tudi na shodu proti beguncem na Kotnikovi ulici v Ljubljani.

Gre za manipulacije, s katerimi ni težko prestrašiti ljudi. Če ne bi bili prestrašeni, bi utemeljeno pričakovali, da je med begunci delež »posiljevalcev« primerljiv z deležem posiljevalcev med prebivalstvom katerekoli evropske države, v katero vstopijo.

V Sloveniji, recimo, je policija v zadnjih petih letih skupaj obravnavala 1172 primerov, v katerih je šlo za sum katerega izmed kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. V 101 primeru oziroma v osmih odstotkih je bila osumljena oseba tujec. Od tega je bilo v petih letih med njimi pet državljanov držav Bližnjega vzhoda in Afrike, od koder prihajajo begunci.

V tem času je policija obravnavala 190 primerov suma kaznivega dejanja posilstva po 170. členu kazenskega zakonika. Od tega je bil posilstva le v enem primeru osumljen državljan katere izmed »begunskih« držav, in sicer državljan Tunizije leta 2014, davno preden se je Slovenije dotaknila begunska kriza.

Da so begunci grožnja v obliki spolnega nasilja, ne drži, vsaj v Sloveniji gotovo ne. Podatki kažejo nasprotno sliko. Jasno je, da so med ljudmi, ki bežijo v Evropo, »dobri« in »slabi«. Tako kot tudi med ljudmi, ki živijo v Evropi. Enačenje katerekoli skupine ljudi z ravnanjem enega ali dveh njenih pripadnikov pa je čista manipulacija in je le v službi neutemeljenega poudarjanja domnevnih kulturnih razlik. To je lahko namenjeno zgolj povečevanju nestrpnosti do drugačnosti.

Mar ni človek pač zgolj človek?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.