Pogovoriti se moramo o vojski

Novinar članka Jure Trampuš je zapisal, da »Levica za zdaj ne zna ponuditi jasnega odgovora [na vprašanje], kaj bo z naborništvom, če bomo res zapustili Nato« in da »nekateri v stranki ponovno uveljavitev naborništva podpirajo, drugi razmišljajo o kombinaciji naborniške in poklicne vojske«.

V zvezi s prvo trditvijo pripominjamo, da oblika vojske ni direktno povezana s članstvom v Natu. Nevtralne države imajo lahko profesionalne ali naborniške vojske, nekatere pa vojske nimajo. Druga trditev je netočna. Program Levice na dolgi rok odpira tretjo možnost: ukinitev vojske. O tem bomo v prihodnje še razpravljali. Jasno pa je, da si bomo v naslednjem mandatu prizadevali za to, da se vojska vrne k svoji ustavni funkciji: pripravam na obrambo države. Če vojsko razbremenimo vloge ekspedicijske sile Nata, odpade potreba po veliki stalni sestavi in povečevanju izdatkov. S tem bi torej mahoma rešili domnevno kadrovsko in finančno krizo Slovenske vojske. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.