Intervju: Marjan Šarec

Spoštovani novinar Borut Mekina V 19. številki ste g. Šarcu postavili vprašanje z opazko, da vas njegov odgovor glede političnih obljub spominja na »Piratsko stranko – ki ničesar ne obljublja in odkrito pove, da jih zanimajo samo plača in funkcije«, kar, daleč od resnice in popoln fake news, ki si ga medij vašega kova ne bi smel privoščiti.

Pirati smo resna politična stranka, ki se, kljub skoraj popolnemu medijskemu ignoriranju, trudi Slovencem omogočiti prihodnost, ki bo omogočala razvoj vsem in hkrati ohranjala socialno državo, z vsem dostopnim zdravstvom in izobrazbo na vseh nivojih, ter varnim in zdravim življenjskim okoljem.

Pirati smo se ustanovili leta 2012, čeprav smo se že pred tem borili za pravice posameznika: če se morda še kdo spomni prostotrgovinskega sporazuma ACTA, ki bi bil popolnoma škodljiv za vse prebivalce, ko smo kot edini na ves glas opozarjali na njegovo škodljivost. Tisti trenutek je bil prelomen, saj je bilo jasno, da slovenska politika ni sposobna naslavljati problematik 21. stoletja. Pirati smo sodelovali tako na EU volitvah, kot tudi na parlamentarnih 2014, kjer smo brez medijske pozornosti prejeli skoraj 1,5% glasov, prehiteli smo celo posamezne parlamentarne stranke. To smo dosegli z najmanjšim volilnim proračunom izmed vseh!

V zadnjih štirih letih smo se borili za ohranjanje nevtralnega interneta v Evropi, preprečili smo nesmotrno in škodljivo prodajo Telekoma(2015), kot sistemskega lastnika osnovne internetne infrastrukture, borili se za vstop SLO v Evropsko vesoljsko agencijo (2016), ki bo omogočala tako gospodarstvu, kot tudi znanosti nove dimenzije. S projektom Nadzorovan.si (2014) smo opozarjali na problematiko nadzora posameznika, ki je spremljan na vsakem koraku. Udeležili smo se referendumske kampanje za zaščito pravic istospolnih v Sloveniji (2015), ki ga po našem prepričanju sploh ne bi smelo biti, saj se zavzemamo za varovanje vseh človekovih pravic in to VSEM! Uspešno smo preprečili obdavčenje interneta, ki ga je predlagalo MK (2016). Borili smo se proti zakonu o občinskih redarjih, ki je spremenilo redarstva v lokalne policije (2016). Ker nam je efektivna transparentnost države apostolat, smo se borili proti netransparentnemu projektu izgradnje Drugega tira, čeprav mu ne nasprotujemo, saj ga Slovenija potrebuje. Pripravili smo zakon o konoplji (2017), ki je konstruktiven zakonski predlog s široko javno podporo (18.000 podpisov), ki je bil vložen v DZ (2018).

To je le nekaj aktivnosti, ki smo jih izvedli, ki so pomembne za celotno družbo, a zaradi medijskega nezanimanja ali celo namernega zapostavljanja niso dosegle širših razsežnosti. Program stranke in program za volitve sta dostopna na piratskastranka.si, kjer bo jasno vsakomur, da smo Pirati stranka, ki razume svet, v katerem živimo, in prihodnost, ki nas čaka. Glede na to, da zaposleni v stranki prejemajo 790 EUR mesečnega prihodka pa tudi nismo stranka, ki bi jo zanimale le plače, ampak se borimo za takšen jutri, kjer bo razvoj služil VSEM ljudem. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.