Vasja Jager

 |  Mladina 22  |  Družba

NeferAirbnb

Kot v drugih svetovnih prestolnicah Airbnb tudi v Ljubljani mestno središče spreminja v safari park za turiste, njegovih negativnih učinkov pa oblasti ne znajo omejiti

Turisti v Ljubljani

Turisti v Ljubljani
© Uroš Abram

Število ponudnikov, ki v slovenski prestolnici oddajajo sobe in stanovanja prek spletne platforme Airbnb, vztrajno narašča. Cene najemnin in nepremičnin se zvišujejo. Stanovanja so tako vse težje dostopna navadnim meščanom, še posebej mladim družinam, zato pa jih s toliko večjim veseljem kupujejo bogataši, ki v njih vidijo odlično naložbeno priložnost, bodisi za nadaljnjo prodajo bodisi za oddajanje turistom. Balon se napihuje, srednji sloj domačinov se umika iz središča prestolnice in ga prepušča trumam tujih obiskovalcev; razvpiti »učinek Airbnbja«, zaradi katerega so spletni platformi napovedali vojno v Berlinu, Parizu, Amsterdamu in Barceloni, je tudi pri nas že dobro viden. Toda ne država in ne mestna občina ne načrtujeta ukrepov, s katerimi bi ga omejili. Medtem pa Airbnbjevi lobisti v Bruslju pritiskajo na evropske institucije in načrtno napadajo vsak upor proti multinacionalki, ki je ugrabila koncept ekonomije delitve in povzročila, da se je izrodil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.