Cerar za poletno branje

Spoštovani gospod Grega Repovž!

Z zanimanjem sem prebral vaš uvodnik v zadnji Mladini, ki se zaključuje z naslednjim pasusom: »Kolumne Mira Cerarja (iz 2013 in 2014) bi lahko bile poletno branje za vrh SMC. Jim pa znajo pokvariti počitnice. Ker tega Cerarja iz leta 2014 bi danes verjetno iz stranke kaj hitro izključili ali pa vsaj označili za popolnoma trapastega človeka, ki res ne razume politike.« Kot predsednik Sveta SMC sem del vrha SMC, zato se tudi na vaše besede odzivam.

Za začetek je nenavadno že to, da tako oster napad na predsednika SMC izpeljete brez enega resnega argumenta.

Vaš članek temelji na tezi, da je SMC po izključitvi Milana Brgleza postala podobna SDS, da ne zasleduje verodostojne politike, ampak se samo še žene za funkcijami in materialnimi koristmi. Ob tem povzemate trditve Milana Brgleza, da naj bi bil on edini, sedaj že odstranjeni branik, »morala« SMC oz. ovira, da SMC ne odide v koalicijo z Janezom Janšo ter da je to razlog, zakaj je bil izključen iz stranke. Z Milanom Brglezom sem velikokrat delil njegove politične poglede (npr. v zvezi z znamenitim Zakonom o tujcih) ter se strinjal in se še danes strinjam z marsikaterim njegovim stališčem oz. potezo. Žal pa so razlogi za Brglezov zadnji spor z vodstvom SMC in odhod iz SMC veliko bolj prozaični, kot pa idealistično »krvavenje« na fronti zoper JJ in SDS. Njegov padec in izključitev iz SMC žal ne pomenita padca v boju zoper povezovanje z SDS, pač pa padec v boju za (pre)stol, na katerem je Milan Brglez sedel zadnja štiri leta in si je (pre)močno želel sedeti še naprej. Če funkcionar prekrši sklep vrha lastne stranke o tem, koga se kandidira za predsednika DZ (sklep za katerega je Brglez tudi sam glasoval), in potem na lastno pest v povezavi z drugimi strankami lobira oz. vleče poteze za lastno izvolitev ter se na koncu tudi javno samookliče za kandidata za predsednika DZ, potem lahko le zaključimo, da gre za žalostno in sebično početje nekoga, ki bi moral že po funkciji podpredsednika stranke ravnati najbolj odgovorno v času občutljivih strankarskih pogajanj. Pogajanj ravno o nastanku koalicije, v kateri ne bo SDS oz. JJ! Osebno mi je žal, da je Milan Brglez ubral to pot in potegnil potezo, ki ni koristila nikomur, razen v končni konsekvenci verjetno res desnemu polu politike. Da SMC z njegovim odhodom ni močnejša, se lahko strinjam. Vendar nobena resna stranka ne more tolerirati tovrstnega strela v hrbet v tako prelomnem trenutku.

Tako sklepi vodstva SMC kot javne izjave predsednika Cerarja v zadnjih tednih so šli vsakič v smeri, da SMC zavrača sodelovanje z SDS in si želi levosredinsko vlado pod vodstvom LMŠ. Sklepi seje Izvršnega odbora SMC z dne 13.6.2018, ki so bili enoglasno sprejeti (brez glasu proti, oz. vzdržanih, za je glasoval tudi Milan Brglez!), se npr. glasijo: »1.IO SMC predlaga dr. Mira Cerarja kot kandidata za položaj predsednika Državnega Zbora. 2. Pogovore o možnih koalicijah in povezovanjih vodi predsednik dr. Miro Cerar s pomočjo generalnega sekretarja Jožeta Artnaka in s pomočjo sodelavcev, ki jih določi predsednik. 3. SMC podpira poskus oblikovanja stabilne levo-sredinske koalicije.« Vendar to ne zadostuje - priča smo vztrajnemu histeričnemu ponavljanju medijev z vašim vred, kako vrh SMC ne počne drugega kot vse dni razmišlja in načrtuje le to, kako bi judeževsko prodal vso svojo dosedanjo sredinsko politiko (ki je državo dejansko pripeljala iz krize) za skledo leče – tj. ugodnosti soudeležbe v vladi JJ, ki bo prinesla moč in privilegije. In to kljub npr. dejstvu, da se Miro Cerar ni niti v pred - niti v povolilnem času sestal z Janezom Janšo za razliko od Marjana Šarca ali Dejana Židana. Kaj je cilj te histerične gonje, mi ni jasno, razen tega, da nekdo na vso silo želi očrniti SMC, kar pa je žal bil v medijih prevladujoči trend v zadnjih štirih letih. Očitno je SMC res bila in je še na poti tako skrajni desnici kot skrajni levici.

Kot dokaz za vaše teze navajate »benevolentno govorjenje« nekih članov SMC novinarjem v neformalnih razgovorih, češ kako bi bilo lepo v koaliciji z SDS! ?!?!? Gospod Repovž, Mladino redno in z užitkom berem že od mojih gimnazijskih časov. In me zelo moti, ko se njen uvodničar spravi na tako raven, da svoje ocene in obtožbe utemeljuje z gostilniškimi govoricami. Prosim, navedite točno, kdo je kdaj, kje in kaj izjavil in komu. To je menda osnova verodostojnega novinarskega dela. Na standarde »zanesljivega« poročanja na podlagi prenašanja govoric smo navajani pri drugih medijih, kamor do sedaj Mladine nisem umeščal.

Za konec pa še to. V isto številko, kjer je objavljen vaš uvodnik, je uvrščen članek »Trojanski konj – Janez Janša s pomočjo NSi vodi neizkušene politike na predčasne volitve«. Strinjam se, da je tovrstna analiza povezav SDS – Nsi dobrodošla in koristna. Predlagal pa bi, da se posvetite tudi vlogi Levice oz. npr. potezam njenega prvaka Luke Mesca v povolilnem času. Zdi se namreč, da bi lahko prav drža in že v štartu nesorazmerno pogojevanje Levice za sodelovanje v koaliciji pripeljalo do nastopa vlade JJ z vsemi posledicami, npr. »orbanizacijo«. Verjetno bi torej veljalo kako kritično besedo ali dve nameniti tudi levemu polu slovenske politike, ki bi po mojem mnenju moral konstruktivno prispevati k nastanku koalicije brez JJ.

Zadnja štiri leta smo živeli (zlasti v primerjavi s predhodnim obdobjem) v normalni državi in to je zasluga v največji meri prav SMC. Tudi zato menim, da si v medijih SMC zasluži pošteno obravnavo!

Lep pozdrav. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.