Boštjan Kaluža*

 |  Mladina 35  |  Družba

Razmišljujoči stroji

Umetna inteligenca ne bo nadomestila in zasužnjila človeka

Slovensko podjetje Nervtech je razvilo simulator vožnje, sestavljen iz virtualnega okolja in sedeža z volanom, ki se lahko premika v vse smeri.

Slovensko podjetje Nervtech je razvilo simulator vožnje, sestavljen iz virtualnega okolja in sedeža z volanom, ki se lahko premika v vse smeri.
© Nervtech

Leta 1956 se je John McCarthy, mladi docent na univerzi Dartmouth v ZDA, odločil organizirati dvomesečno poletno delavnico na temo strojev, ki lahko razmišljajo. Na delavnico je povabil vodilne strokovnjake s področja računalništva, matematike, lingvistike, biologije, kognitivnih znanosti in formalne logike. Med njimi so bila tudi zveneča imena, kot sta Claude Shannon, znan kot oče teorije informacij, in Herbert A. Simon, kasnejši dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo. Delavnico so zastavili precej ambiciozno, glasila se je takole: »Predlagamo, da se poleti 1956 na Dartmouth College v New Hampshiru izvede raziskava umetne inteligence v dveh mesecih z desetimi raziskovalci. Raziskava bo gradila na domnevi, da se lahko vsak vidik učenja ali katerakoli druga značilnost inteligence tako natančno opiše, da jo stroj lahko simulira. Poskušali bomo najti načine, kako lahko stroj uporabi jezik, oblikuje abstrakcije in koncepte, reši probleme, ki so zdaj rezervirani za ljudi, in se sam izboljšuje. Menimo, da se lahko pri enem ali več od teh problemov doseže znatno izboljšanje, če skrbno izbrana skupina znanstvenikov skupaj dela eno poletje.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.