Stanka Prodnik

14. 9. 2018  |  Mladina 37  |  Kultura  |  TV

Čas idiotov

Ko televizijski program krojijo žaljivke o prasicah in pedrih

Trenutek, ko je pogovor v Baru prerastel v kričanje in jok.

Trenutek, ko je pogovor v Baru prerastel v kričanje in jok.
© Planet TV

V torek so tekmovalci resničnostnega šova Bar na Planet TV enotedensko zdolgočaseno prekladanje po stanovanju končno zamenjali za petmesečno delo v lokalu. Šov se je s tem tudi uradno začel. A že nekaj dni prej, takoj po vselitvi tekmovalcev, se je v šovu primeril incident, ki ne bi smel ostati neopažen. Eden od tekmovalcev, Žiga, je sotekmovalki Katarini rekel prasica. Ker je na žuru vzela njegovo vino. Tega gledalci sicer nismo videli in slišali, ker takrat še niso v živo prenašali prav vsega dogajanja, smo pa videli posnetke, kjer razburjena tekmovalka dogodek obnovi in večkrat pove, da je žalil ne bo nihče. Končalo se je tako, da je isti tekmovalec kričal, ona je planila v jok, on pa se je iz nje norčeval, kaj se joka.

Zoper tekmovalca niso ukrepali. Planet TV, ki je v lasti Telekoma Slovenije (ta pa je pretežno v državni lasti), ga ni vrgla ven, ni ga kaznovala, ni mu naložila, naj se pokesa, naj se vsaj opraviči. Verjetno zato, ker prav tega tekmovalca krvavo potrebuje, saj že od vselitve pred kamerami seksa z neko drugo tekmovalko in s tem tehnično in vsebinsko obupnemu šovu zagotavlja vsaj nekakšno gledanost. In to je očitno vredno več od dostojnega ravnanja s soljudmi.

Vendar ne, ne gre za malenkost. Toleriranje javno izrečenih žaljivk lahko hitro preraste v toleriranje še večjih nestrpnosti. Svež primer: »Prosim, prosim, pedri, pustite naše otroke in pse na miru, ker vam nismo nič naredili.« To je homofobni izpad Bernarda Brščiča, znanega zanikovalca holokavsta, v oddaji Dialog na Nova24TV, televiziji stranke SDS. Kje je ob takšnih izjavah medijski inšpektor, kje sta policija in tožilstvo?

Kako globoko smo zabredli s toleriranjem nestrpnežev, je v intervjuju v zadnji oddaji 24ur Fokus, tem biseru sredi kričaške Pop TV, opozoril politični komentator Boris Dežulović. »Glas razuma« na Balkanu, so ga predstavili. In res, niti en stavek v petnajstminutnem pogovoru ni bil odveč. Nobenega nabijanja, samo trezne, lucidne misli, ki dajo misliti. Od tega, da je vse, kar se dogaja v regiji, del globalnih sprememb, ki so posledica neenakosti, do tega, da Evropa z migracijami dobiva izstavljene račune za petstoletno izkoriščanje Afrike in Azije, zaradi katerega sama danes živi tako dobro. »Obljubljena dežela, ki je na drugi strani žice, je narejena z njihovo krvjo,« pravi Dežulović.

Preseneča ga, da v regiji, ki je dala skozi vojno pred komaj dvema desetletjema, danes ni sočutja do ljudi v podobni situaciji. Po drugi strani pa se je vmes zgodil internet, ki je sicer omogočil čudovite stvari, a razmišljanje, da bo odprl in demokratiziral prostor in ga bo preplavila pamet, je bilo naivno. Preplavili so ga »idioti« in ga spremenili v »sovražno poljano«. »Vse znanje, vsi jeziki, vse je v mobilniku v mojem žepu. Nas pa zanimajo le slike delfinov, golih žensk, ustaši in partizani.« In očitno tudi posnetki mečkanja v Baru. »To je čas idiotov. Civilizacija idiotov.« Vzpon Trumpa je samo logična posledica.

A žaljivk, nestrpnosti in sovraštva nam ni treba tolerirati. Tudi Dežulović vztraja. Proti »idiotom« se bori – s tipkovnico in kritično mislijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.