Pravice nam bodo izborile elite?

Pošteni ljudje so bili pogosto prepričani, da so dobri sodniki tisti, ki vsem enako in pošteno sodijo. Seveda pa je bilo v preteklosti pogosto tudi drugače, saj so imeli fevdalni gospodje tudi sodno oblast s temnicami in gavgami ter pravico do obešanja podložnikov, do prve noči in še za vse drugo, kar so si poželeli. Vladarjem in plemstvu je ljudstvo vedno sodilo brez sodnikov in brez zakonov, vendar samo ob puntih in revolucijah. Vedno pa so bili sodniki pokorni elitam vseh vrst na oblasti, ki so določale zakone. V sedanjih družbenih razmerah je oblast s sodniki in odvetniki prešla na višjo stopnjo zavedanja, zato so drugačna tudi merila za sodnike, saj je vse odvisno od tega, h katerim našim elitam se politično nagibajo sodniki, odvetniki, osumljenci, prevaranti in roparji.

Pri nas je v četrt stoletja vsaka novo izvoljena oblast sprejela na tisoče novih zakonov in podzakonskih predpisov ter spreminjala vse prejšnje, da je sedaj popolna pravna zmeda. Zato je postal sodniški poklic pri nas gotovo najtežja obrt, če že ne kar umetnost. Obravnave na sodiščih so se sprevrgle v performanse z nastopajočimi sodniki, odvetniki in obtoženimi ter s protestniki pred sodišči. Ti protesti pred sodišči so še posebno zanimivi, ker tam zahtevajo oprostilne sodbe tudi za take, ki so obtoženi največjih prevar in ropanja. Sodniki so zato pogosto pri sojenju pod pritiski enako nagnjene elite. Pošteni mimoidoči z naravno pametjo in tuji opazovalci so pa prepričani, da so protesti v podporo sodiščem. Zmota je popolna.

Stari rek nas iz izkušenj že dolgo uči, da najbolj pošteno sodijo tisti, ki ne poznajo zakonov, vendar tako nepismenih ni med sodniki. Sedaj je zakonov celo preveč in so tudi taki, ki so med seboj v nasprotju, da sodniki in odvetniki lahko izbirajo, katere zakone naj uporabijo, da storilce obsodijo, po drugih jih lahko pa tudi oprostijo. Celo že obsojene lahko odvetniki na drugih stopnjah sojenja izvlečejo na prostost ter od države izterjajo še odškodnino. Po takih zakonih lahko sodišče odvzame lastniku tudi hišo, če ni plačal čiščenja greznice. Taki sodniki pa zagotovo niso dobri po srcu. Simbol sodstva je že predolgo dekle s tehtnico v roki in z zavezanimi očmi. Bi bila za današnji čas morda boj primerna lepa in razgaljena plesalka ob drogu? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.