Peter Petrovčič

 |  Mladina 40  |  Politika

Pravice nam bodo izborile elite?

Uspehi vplivnih in bogatih pred sodišči utrjujejo spoštovanje človekovih pravic, a žal le njihovih

Akterji afere Patria Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša, katerih obsodbe na zaporne kazni je potrdilo vrhovno sodišče, ustavno pa jih je oprostilo.

Akterji afere Patria Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša, katerih obsodbe na zaporne kazni je potrdilo vrhovno sodišče, ustavno pa jih je oprostilo.
© Borut Krajnc

Že dlje se zdi, kot da sta se najvišji sodišči v državi, ustavno in vrhovno, znašli v vrtincu razveljavljanja sodb, deležnih velike pozornosti, in s tem širjenja in utrjevanja človekovih pravic, ki jih zagotavljajo slovenska ustava in zakoni. Vse skupaj se je začelo spomladi 2015 z razveljavitvijo pravnomočnih sodb v zadevi Patria s prvoobtoženim Janezom Janšo. Da bo prav zadeva Patria sprožila ta plaz, je nemalo poznavalcev napovedovalo že tedaj. Nekateri z zaskrbljenostjo, da se utrjuje mit o dveh pravnih državah – eni za bogate in vplivne in drugi za vse druge. Drugi z upanjem, da bodo pravice, ki si jih pred najvišjimi sodišči izbojujejo predstavniki elit, izbojevane tudi za vse preostale.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Janez Černač, Kočevje

    Pravice nam bodo izborile elite?

    Pošteni ljudje so bili pogosto prepričani, da so dobri sodniki tisti, ki vsem enako in pošteno sodijo. Seveda pa je bilo v preteklosti pogosto tudi drugače, saj so imeli fevdalni gospodje tudi sodno oblast s temnicami in gavgami ter pravico do obešanja podložnikov, do prve noči in še za vse drugo, kar so si poželeli. Vladarjem in plemstvu je ljudstvo vedno sodilo brez sodnikov in brez zakonov, vendar samo ob... Več