Ne država, drža

Spoštovani, pomembna je akcija, bolj kot drža.

Ali je že drža rešila kakšen problem? Za razliko od Slovenije Islandija nima dolga, niti dolžniškega razvoja. Islandska politika je socialna in ljudska. Sociala v Islandiji nima statusa „pomoči“, oziroma pogojne zaveze. Sociala je v Islandiji brezpogojna kategorija (brez pogojevana z osebnim premoženjem oziroma z dolžnostjo iskati „aktivno-nepasivno“ zaposlitev). Zaposlovanje je vselej interes kapitalistov, če smo zvesti Marxu ali Engelsu.

Islandske stranke so si glede sociale za ljudi enotne. Tam denar nima odločujočega vpliva na družbeno življenje, niti ni prva vrednota, kot je to v Sloveniji. Delo in drža Slovencev sta neločljivo povezana z denarjem. Slovenija je interesantna za tujce - tuje investitorje - zgolj kot ponudnik zastonjske infrastrukture, kot potrošnik cenenih brezkoristnih plastično-kovinskih izdelkov in kot vir naravnih surovin - les, voda, prst, delovni človek - suženj.

Rešitev ni v preprosti drži, ker je sleherna rešitev v Sloveniji dialektične narave - po nemški klasični filozofiji. Ali izstopiti iz članstva ali utihniti. Aktualno vprašanje kako izstopiti in se ob_drža_ ti?, pa ostaja brez epiloga. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.