Intervju: Quim Torro

Štirje politični zaporniki in borci za neodvisnost Katalonije že 17 dni gladovno stavkajo. Eden izmed njih je zaradi zdravstvenih težav moral biti premeščen v bolnišnico. Vsi štirje so že več kot leto dni v priporu in so se odločili za gladovno stavko, da bi od Ustavnega sodišča - najvišjega sodišča v Španiji - zahtevali, da preneha odlašati z odgovorom na njihove zahteve po sodni zaščiti. V skladu s špansko zakonodajo je odziv na takšno zahtevo potrebno podati v roku največ 30. dni, v tem primeru pa je od prvih zahtev minilo že več kot eno leto! Ustavno sodišče tako zavlačuje z odgovorom, da bi preprečilo, da se na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu naslovi zahteva za oceno, ali je prišlo do kršitve pravic teh zapornikov.

Španski sodni sistem se nahaja v krizi legitimnosti, kar je nakazal tudi Evropski svet, ki je ocenil, da gre za problem neodvisnosti in ločenosti vej oblasti, saj so člani visokih sodišč imenovani s strani dveh največjih strank. Namesto da bi se na gibanje za neodvisnost Katalonije odzvala v okviru politike, španska vlada za to uporablja sodni sistem, ki je predstavljen kot neodvisen, a v resnici le uresničuje nacionalistične težnje glavnih dveh strank. Borcem za neodvisnost tako grozi do 25 let zapora za zločine, ki se niso zgodili.

Razglasitev neodvisnosti, ki jo je izglasoval katalonski parlament v oktobru 2017, je bila namenjena pritiskanju na špansko vlado, da se o teh zahtevah začne pogajati. Osamosvojitev se na koncu ni zgodila, poleg tega pa ni bilo nikakršnega nasilja, tako da ta dejanja ne morejo biti obravnavana kot upor oziroma pozivanje k uporu. To je potrdilo tudi mednarodno sodstvo v odzivu na zahteve po izročitvi separatistov, ki so poiskali zatočišče v Evropi, saj so vedeli, da v Španiji tvegajo nepravično sodno obravnavo.

Španija še naprej onemogoča izvajanje pravice do samoodločbe Katalonije in več kot dva milijona borcev za neodvisnost bo še naprej vztrajalo v svojih zahtevah. Samo izvedba referenduma lahko zagovornike na obeh straneh pripravi do tega, da sprejmejo odločitev, ki jo bo izreklo katalonsko ljudstvo in samo referendum lahko prinese stabilnost. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.