Neetični tožilec

Spoštovani odgovorni urednik gospod Grega Repovž, v članku z naslovom: Neetični tožilec, objavljenim v Mladini, dne 4. januarja 2019, ste bralcem posredovali napačno informacijo, da je Generalni državni tožilec RS Drago Šketa postopek pred Komisijo za etiko in integriteto glede javno izraženega mnenja vrhovnega državnega tožilca mag. Jožeta Kozine dne 28.9. 2018 na 1.seji Odbora za pravosodje, sprožil po tem, ko mu je to »predlagala« politična stranka NSi, kar ne drži. Kot izhaja iz preverljivih podatkov iz naše dokumentacije, smo predlog NSi za uvedbo disciplinskega postopka proti vrhovnemu državnemu tožilcu Jožetu Kozini prejeli 4.10. 2018, Komisija za etiko in integriteto pa je zaprosilo za obravnavo primera prejela dan prej, dne 3. 10. 2018.

Ker z napačnim podatkom zavajate javnost in jo navajate k napačnemu sklepanju, da je na odločitev generalnega državnega tožilca vplivalo mnenje določene politične stranke, vas prosimo, da na podlagi 26. in 27. člena Zakona o medijih objavite popravek napačne informacije.

Od ustanovitve Komisije za etiko in integriteto, septembra leta 2015, je v primerih, ko gre za morebitno sporno javno izražanje mnenja državnega tožilca, obravnava pred Komisijo, ki je bila ustanovljena prav v takšne namene, običajna praksa. Ravnanje Generalnega državnega tožilca RS Draga Škete v primeru vrhovnega državnega tožilca mag. Jožeta Kozine od nje v ničemer ne odstopa.

Lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.