Staš Zgonik

11. 1. 2019  |  Mladina 2  |  Družba

Od dilerja do zdravilca

Mariborsko sodišče postavlja nove standarde na področju konoplje

Sanjin Jašar in Tomaž Zagoršek na sodišču

Sanjin Jašar in Tomaž Zagoršek na sodišču
© Marko Patelinšek, Večer

Konec decembra lani je mariborsko okrožno sodišče izreklo oprostilno sodbo Sanjinu Jašarju, ki ga je obtožnica skupaj s Tomažem Zagorškom bremenila proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in ki mu je grozilo leto dni zapora. Gre za novo nadaljevanje zgodbe, ki se je začela s policijsko racijo na območju mariborske Pekarne leta 2016 in v kateri so policisti odkrili več deset sadik konoplje, šest kilogramov posušenih rastlin ter nekaj konopljine smole in kreme.

Obtožena je sodišče oprostilo že leta 2017, predvsem na podlagi številnih pričanj, da je Jašar s pripravki iz konoplje oskrboval bolnike, ki so si na ta način pomagali, in da pogosto v zameno sploh ni zahteval plačila. Kot so v časniku Večer takrat povzeli obrazložitev sodnice, „ni šlo za kazniva dejanja zoper zdravje, ampak sta obtožena očitana dejanja počela za zdravje ljudi.“

Tožilstvo se je na oprostilno sodbo takrat pritožilo, višje sodišče pa jo je septembra lani zaradi nejasne obrazložitve razveljavilo in vrnilo v vnovično odločanje.

V ponovljenem procesu se je sodišče seznanilo z medicinsko dokumentacijo več kot 20 ljudi, iz katere naj bi izhajalo izboljšanje njihovega zdravstvenega stanja zaradi uporabe konopljinih pripravkov. Pri tem je precej sporno, da za preučitev zdravniških kartotek sodišče sploh ni imenovalo sodnega izvedenca. Tako se je, kot poroča Večer, sodnega senata najbolj dotaknil primer 21-letnika, ki je še mladoleten zbolel za hudo obliko levkemije. Njegov oče je namreč pričal, da je preživel zaradi Jašarjeve pomoči, ne pa zaradi dveh presaditev kostnega mozga. Tovrstno anekdotično dokazovanje učinkovitosti nenadzorovanih pripravkov je seveda neumestno, sploh ob neprestanih opozorilih zdravnikov, da konoplja ni čudežno zdravilo.

Sodnica je kljub temu na podlagi izjav prič, ki jih je označila za verodostojne, sklenila, da uživanje konopljinih pripravkov, ki jih je izdeloval Jašar, ni imelo negativnih, temveč celo pozitivne posledice. Dodaten razlog za oprostilno sodbo je po poročanju spletnega portala Mariborinfo našla v dejstvu, da je bila konoplja v času sodnega postopka iz prve prestavljena v drugo skupino prepovedanih drog, za katere je dovoljena uporaba v medicinske namene. Iz vsega skupaj je potegnila sklep, da ni podana sorazmernost med pomenom očitanega kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročila obsodilna sodba, kar ji omogoča 358. člen zakona o kazenskem postopku.

Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo je napovedalo vnovično pritožbo, utegne pa postaviti zanimiv precedens, ki bi številne samooklicane zdravilce razbremenil strahu pred pravnimi posledicami. Strokovnjak za prepovedane droge z Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek je zato razumljivo slabe volje. „Konopljo in seveda tudi vse izvlečke iz konoplje po naši zakonodaji lahko uradno predpiše za zdravljenje le zdravnik in to na recept. Drugi ne smejo predpisovati konoplje v namen zdravljenja.“ Četudi je bila prestavljena v drugo skupino prepovedanih drog, nadaljuje Krek, konoplja še vedno sodi med strogo nadzorovane snovi. „Osebe, ki nimajo ustreznih pogojev in dovoljenj za gojenje konoplje, jo gojijo ali preprodajajo nezakonito. Ljudje, ki nimajo ustreznih znanj ne morejo izvajati zdravljenja s konopljo, ker lahko škodijo bolnikom.“

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.