Izak Košir

25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

Telefonska begunska zgodba ...

... ki vam bo pomagala razumeti

Bury me, my Love (Pokoplji me, ljubezen moja) je naslov pretresljive mobilne igre, ki se bere kot napeta kriminalka in v kateri ima glavno vlogo vaša partnerica Nour, begunka, ki je zapustila porušeno Sirijo, z nasveti in spodbudami pa jo prek sporočil na mobilnem telefonu usmerjate vi, Majd, ki ste morali ostati doma z družino.

Izkušnja v obliki aplikacije, ki si jo lahko za 3,5 evra naložite na mobilno napravo, je pretresljiva in ponuja vpogled v migrantske tegobe. Dinamiko igre lahko v nastavitvah spremenite tako, da se dogaja v t. i. dejanskem času, torej z resničnimi časovnimi premori, ki lahko trajajo zgolj nekaj minut, nekaj ur ali nekaj dni, odvisno od tega, kdaj se vam lahko vaša partnerica, ki je na poti v Evropo skozi različne države, oglasi.

V resnici gre za igro o preživetju. Igralec ima na izid minimalen vpliv, saj Nour prečka vojna žarišča, sreča tihotapce ljudi, čaka v begunskih taboriščih in spoznava različne azilne politike v državah, ki jih prečka. Igra dobro pokaže mučne razmere, v katerih se znajde človek, ki pred vojno beži v boljši jutri.

Uporabniška izkušnja pa ni igričarska, temveč človeška, saj nam z omembami dobro znanih sosednjih držav (Srbije, Hrvaške, Madžarske) in tudi naše – Slovenije – pomaga razumeti, kako migrantska politika EU in preostale Evrope ter migrantska politika posameznih držav vpliva na posameznika, begunca, ki je na poti, torej v resničnem svetu in ne za zidovi birokratskih ustanov, kjer nastajajo zakoni.

Utrinek iz igre Bury me, my Love

Utrinek iz igre Bury me, my Love

Nour, ki ima s seboj le nekaj denarja ter najnujnejše, je prepuščena sama sebi in svoji intuiciji, komu naj na poti zaupa. Odloča se hipno in na kraju samem, zato pogosto potrebuje vašo pomoč, ker morda laže presodite, kaj storiti v nekem trenutku, saj niste pahnjeni v nemilost nepredvidljivih položajev, neprespanih noči, lakote in izgubljenosti. Igra Bury me, my Love je igra o zaupanju, saj je Majd, torej vi, edini, na katerega se lahko Nour zanese.

Predvsem zaradi načina izvedbe igre, ki temelji na izmenjavi hitrih sporočil (s fotografijami in emotikoni vred), ki jo poznamo vsi (mladi in stari), aplikacija nagovarja široko množico ljudi in pripomore k temu, da nam na intimnejši način približa zgodbe ljudi, ki se v manj osebni obliki pojavljajo v člankih v medijih.

Kako se konča Nourina in Majdova zgodba, pa boste morali preveriti sami in poskušati spremeniti usodo vsaj ene begunke – ne bo vam žal, še posebej, če do pribežnikov gojite predsodke. In če vam v prvem poskusu Nour ne uspe rešiti in spraviti v Nemčijo, lahko poskusite igrati še enkrat. V resničnem življenju pa, žal, ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.