Razrast fašizma

Vihar okoli škandaloznega revanšističnega cirkusa, ki so si ga (spet) privoščili večno včerajšnji na italijanski strani meje, se je vsaj malce polegel. Torej je čas za razmislek o nas samih.

Po italijansko se takšni spektakli odvijajo z morjem praporov, tudi že zdavnaj neobstoječih realnosti in njihovih organizacij. Vidimo, kako trdovratno se znajo organizirati tisti, ki so vojno izgubili in ki bi jo radi vseeno dobili. Se pravi postfašisti.

Pa mi? Nič se ne znamo organizirati!

Med desettisoči rojakov, ki so v dvajsetih letih bežali pred nasiljem fašistov, je bilo ogromno izobražene in napredne inteligence. Njihov prispevek k razvoju matičnega naroda je neizmerljiv. Po slovenskih (in tudi drugih jugoslovanskih) mestih in vaseh so zapustili potomce; včasih se je celo zgodilo, da so s seboj prinesili tudi poitalijančene priimke.

Po vsem svetu gojijo žlahtne tradicije rojaštva. V Ljubljani najdemo vsaj ducat društev Belokranjcev, Prekmurcev, Prlekov… - nimamo pa nobenega društva, ki bi povezalo potomce tistih naših rojakov, ki so bežali pred fašizmom. In so se v matični Sloveniji naprej borili proti krvavemu fašizmu.

Mar ne bi bilo edino normalno, da bi mi Slovenci na isti Bazovici vsako prvo soboto v septembru pokazali, da se tudi mi znamo organizirati in da nismo pozabili grozot fašističnega (ne bomo rekli pavšalno: italijanskega) nasilja!?

Zato bi pozval potomce prvih slovenskih antifašistov, da se končno vendarle organizirajo (sam pač po poreklu ne spadam mednje), da oblikujejo mogočno vseslovensko antifašistično fronto in da organizirajo vseslovenski pohod na Bazovico. Vsako prvo soboto v septembru. In za geselno ime te organizacije predlagam kar simbolno slovensko ime: Bazovica.

Seveda se bomo množično pridružili tej fronti tudi vsi mi, ki smo ogorčeni nad početjem italijanskega postfašizma, ki pa nismo ravno potomci primorskih beguncev.

Pa še to: Nekoč so ti begunci pred fašizmom v Kranju postavili spominsko obeležje. Mar ne bi tudi to dejstvo bilo simbolna spodbuda za to, da se sedež morebitne zveze (primorskih) antifašistov naseli prav v Kranj? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.